DETALIILE celui mai mare scandal financiar

Un scandal privind manipularea pieţelor financiare a ajuns la eşaloanele fruntaşe ale sistemului bancar din Marea Britanie şi la guvernul Marii Britanii, după ce directorul executiv al Barclays a demisionat, iar banca a pus la dispoziţie documente compromiţătoare la adresa unor înalţi demnitari publici, scrie Wall Street Journal.

Robert Diamond, americanul aflat la conducerea Barclays, a demisionat la o zi după ce preşedintele băncii, Marcus Agius, şi-a depus la rândul său demisia. Unul din adjuncţii lui Diamond, directorul operaţional Jerry del Missier, şi-a dat la rândul său demisia.

Agius va rămâne însă încă o perioadă la conducerea băncii pentru a ajuta la selectarea unui alt preşedinte şi director executiv, în timp ce demisia lui Diamond a intrat imediat în vigoare. În prezent, scandalul Barclays este pe prima pagina a celor mai importante ziare financiare din lume. Detaliile scandalului

"Curăţenia" care a avut loc la una din cele mai mari bănci britanice este urmarea unei anchete de manipulare a cotaţiilor Libor, dobânda interbancară.

Dar chiar şi după ce conducerea băncii şi-a dat demisia, scandalul poate lua o întorsătură care ar putea atrage răspunderea unor oficiali ai Bank of England şi reprezentanţi ai Trezoreriei Marii Britanii. Barclays a emis un document care sugerează că un oficial al Bank of England, aflat sub presiunea guvernului Marii Britanii, în 2008, a încurajat banca să îşi prezinte cotaţii mai scăzute ale dobânzilor interbancare, Libor.

În perioada de vârf a crizei financiare, Libor era privit drept barometrul sănătăţii băncilor din Marea Britanie. Cui cât nivelul indicatorului era mai ridicat, cu atât bănciule erau considerate mai riscante, deci un Libor de un nivel mare per ansamblu ar fi sugerat că băncile au probleme cu finanţarea. Libor este folosit pentru a fixa dobânzile pentru împrumuturi şi derivative în valoare de 800 de trilioane de dolari.

Diamond ar fi purtat pe 29 octombrie 2008 o convorbire telefonică cu Paul Tucker, responsabilul de tranzacţii pe pieţe financiare al Bank of England. Cei doi ar fi discutat despre nivelului mare al costului de împrumut al băncii, una din cifrele în funcţie de care este calculat Libor. Conform declaraţiilor lui Diamond, Tucker i-ar fi spus că "a primit telefoane de la mai multe persoane care îl întrebau de ce Barclays cotează întotdeauna costurile de împrumut atât de sus".

După ce Diamond a explicat cotaţiile, Tucker i-ar fi spus că primise acele telefoane de la persoane sus-puse din Guvern, şi a adăugat că "nu vrea să îi dea sfaturi lui Diamond, dar nu este nevoie ca dobânzile să apară întotdeauna la niveluri atât de ridicate".

Potrivit documentelor făcute publice de Barclays marţi, Diamond nu a interpretat spusele lui Tucker ca pe o indicaţie. Totuşi, del Missier, pe atunci poreşedinte al diviziei de investiţii a Barclays, a ajuns la concluzia că ele pot fi interpretate ca o instrucţiune din partea Bank of England către Barclays, ca ratele de dobândă să nu rămână la un nivel aşa de înalt.

Autoritatea de supraveghere a serviciilor financiare din Marea Britanie l-a investigat pe del Missier în legătură cu aceste evenimente fără a dispune însă nicio sancţiune, potrivit Barclays.