Destrăbălarea sau arsenicul cauza morții geniului Renașterii. Dilemele istoriei

Destrăbălarea sau arsenicul cauza morții geniului Renașterii. Dilemele istoriei

A a pierit în noaptea de 6 aprilie 1520, în Vinerea Mare, ziua în care împlinea 37 de ani, din cauza febrei apărute în urmă cu câteva zile „după ce s-a desfătat mai mult decât de obicei”, potrivit lui Giorgio Vasari,

Privind portretul său de tânăr cu un chip înger și delicat, pare dificil să ni-l imaginăm ca un amorez înflăcărat și libertin, cu toate acestea, potrivit cuvintelor lui Giorgio Vasari, Rafael a fost o „persoană foarte iubitoare de femei și delicii carnale”.

Având în vedere cunoștințele medicale slabe ale vremii, este practic imposibil de trașat cu certitudine cauzele care au dus la moartea prematură a genialului talent italian.

În 1520, Rafael întreținea de mult o relație copleșitoare cu Margherita Luti, o fată frumoasă cunoscută sub numele de La Fornarina (era fiica unui brutar).

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost într-adevăr cauza o boală, probabil sifilis?

În secolul al XVIII-lea, a început să circule ipoteza otrăvirii. Dar cine ar fi putut să dorească atât de tare moartea lui Rafael?

Posibilul vinovat a fost identificat în Sebastiano Del Piombo, un mare rival al pictorului și extrem de gelos pe cel care atunci se afla în culmea gloriei.

Surse spun că, la exhumarea corpului pictorului din 1722, au fost găsite urme clare de otrăvire cu arsenic.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric