Titanicul a dus cu el, în adâncul mării, nu numai vieţi omeneşti, ci şi manuscrise preţioase, bijuterii, tablouri, şi multe alte lucruri rare sortite din păcate pieirii. Unele dintre ele însă au avut noroc.
Adolphe Saalfeld, un chimist german, îşi rezervase o cabină la clasa I a celebrului vas. Era în călătorie de afaceri: dorea să dea lovitura în industria parfumurilor din New York. Saalfeld a supravieţuit naufragiului, a ajuns în America şi s-a descurcat în cele din urmă. Dar rămăsese cu regretul că "obiectul" afacerii sale, respectiv o husă care conţinea flacoane cu esenţe de parfum s-a pierdut. O scrisoare inedită Peste timp, mai precis la 95 de ani după scufundarea Titanicului, a fost găsită husa de piele în care au fost adăpostite preţioasele flacoane ale chimistului german. Cel care între timp primise, de la cei care îi căutau de multă vreme comoara aromată, o poreclă cu o rezonanţă aparte: "Omul cu parfumurile de pe Titanic"! Când s-a împlinit un secol de la tragedie, husa cu arome a fost vândută la o licitaţie publică. Iar o renumită casă de parfumuri a lansat anul acesta, pe baza flacoanelor lui Saalfeld, un parfum original - un amestec de note de lămâie, ulei de floare de portocal, trandafir şi ambră, pe care l-a numit "Legacy 1912 Titanic" ("Moştenirea Titanicului"). Interesant este faptul că Saalfeld deţine un record care nu este legat de parfumurile sale. Şi anume acela al celei mai inedite scrisori de la un pasager de la clasa I de pe Titanic (a fost scrisă cu cinci zile înainte să se producă dezastrul). Scrisoarea sa a fost vîndută la licitaţie cu suma de 55.000 de lire - un preţ considerat record de către specialiştii care studiază corespondenţa recuperată de pe navă. Saalfeld îi scria soţiei sale, Gertrude, iar cuvintele sale oferă o perspectivă interesantă asupra vieţii de zi cu zi de pe Titanic. Unul dintre specialişti, Andrew Aldridge, a declarat: "Conţinutul este superb. Acesta oferă o perspectivă reală asupra vieţii de la bord. Astfel, vedem prin ochii unui pasager de clasa I, cum era mâncarea, cum erau cabinele, şi cum era decorul vasului!". Nici nu şi-a închipuit
La un moment dat, Saalfeld notează: "Vremea este calmă, cerul este acoperit de nori, până în present nava merge foarte constant...". Domnul Saalfeld se afla în salonul de fumat la momentul coliziunii. El va spune mai târziu că "a fost timp suficient pentru a salva totul pe bord, în cazul în bărcile de salvare ar fi fost suficiente". Chimistul german, care a murit în 1926, şi este înmormântat la Londra, nici nu şi-a închipuit ce destin va avea husa din piele pe care a pierdut-o în momentul când urca în una dintre bărcile de salvare. Parfumul "Legacy 1912 Titanic" se află într-o sticlă de colecţie, care imită uşile de cristal veneţian gravat ale sălii de bal de pe Titanic. A fost lansat în Statele Unite, preţul unui flacon fiind de 69 de dolari, iar acum se pregăteşte să invadeze cu aroma sa Marea Britanie-ţara de unde a fost lansat la apă Titanicul, şi Germania- ţara de origine a lui Saafeld.