Destinaţia preferată a românilor

Cu preţuri atractive şi tentaţii diverse, plajele greceşti atrag anual sute de mii de turişti de la noi.

Modestă, fermecătoare, variată şi învăluită într- un infinit mister al istoriei, Grecia este destinaţia principală a românilor care-şi petrec vacanţele peste hotare. Anul trecut, peste 250.000 de turişti au ales plajele greceşti, iar operatorii estimează că, în ciuda crizei financiare, numărul acestora va creşte şi în acest sezon cu circa 10%. Asta pentru că există excursii pentru orice buzunar, ce pornesc chiar de la 120 de euro în extrasezon.

Pentru o vacanţă aproape „ca acasă”, românii merg pe Riviera Olim pului, unde găsesc inclusiv meniuri în limba română. Fiecare piatră din Grecia ascunde o po veste, spun localnicii, aşa că cir cuitele culturale se fac începând din Atena până la Creta, Rhodos sau alte regiuni din zonă. Distracţia până în zori este o caracteristică pentru multe staţiuni, dar incontestabile sunt Laganas, din Zakynthos, Insula Mykonos, Kos, dar şi multe altele. Turiştii n-au cum să se plictisească decât dacă şi-au făcut un scop din asta. Cei care nu vor să se plimbe prin muzee sau mănăstiri, pot alege croazierele pe mare sau se pot plimba cu scutere sau ATV-uri. Cos turile unei vacanţe pleacă de la 200-300 de euro şi ajung la 2.000-3.000 de euro.

În timpul verii, când e vârful de sezon, preţurile pornesc de la 180 de euro pentru un sejur de 5-7 zile şi pot ajunge la peste 3.000 de euro. Un pachet mediu costă în jur de 450-600 de euro, cu zbor inclus şi condiţii de patru stele.

Buni cheltuitori

Majoritatea turiştilor români vin cu automobilul personal sau cu autocarul, spun reprezentanţii autorităţilor greceşti, care-i apreciază mult pe vizitatorii de la noi. „Românii sunt cheltuitori buni, ca şi grecii. Mai exact, în vacanţe cheltuim totul, nu ne întoarcem cu bani. Acest comportament este întâlnit de la clienţii cu cele mai mari bugete, până la cei mai modeşti”, spune Nikos Diakolios, directorul biroului de turism elen înfiinţat anul trecut în Bucureşti. Potrivit acestuia, românii sunt şi turişti educaţi şi mari amatori de plimbări şi excursii opţionale.

Când poţi vizita Grecia? În timpul verii, temperatura urcă până la 40 de grade C, dar pentru o vacanţă activă, recomandate sunt perioadele mai-iunie şi septembrie- octombrie, când în aer sunt 26-28 de grade Celsius şi apa ajunge la 20 de grade C. În plus, primăvara şi toamna preţurile sunt mai mici şi numărul turiştilor mai redus. Din cele aproape 2.700 de insule greceşti, doar 1.400 oferă condiţii bune de trai, dintre care doar 370 sunt locuite, ceea ce înseamnă că descoperirea acestei ţări ar putea dura vacanţe întregi.

Siesta obligatorie

Pentru a afla mai multe amănunte atât despre faţa cunoscută, cât şi cea mai puţin promovată a Greciei, am apelat la agenţii de turism, dar şi la doi locuitori ai acestor meleaguri, Georgios Bouroulitis şi Pavlos Ioannidis, studenţi la Facultatea de Stomatologie de la Universtiatea Bucureşti, care joacă rolul unor ghizi turistici în timpul liber pentru diferite grupuri de români. „Un avantaj în Grecia, atunci când o vizitezi, este că simţi libertatea la extrem”, spune Georgios.

Şi pentru că aici nu există inter dicţii, o singură regulă e bine de ştiut şi respectat: siesta grecilor care, între 13.00 şi 17.00 (orar ce depinde în funcţie de regiune), se retrag în case pentru o porţie de somn. Asta înseamnă că majoritatea magazinelor se închid, cu excepţia celor alimentare sau cele turistice. Acestea se redeschid spre seară, pentru a rămâne la dispoziţia clienţilor până la 2-3 dimineaţa.

PONTURI

Insulele din afara circuitelor turistice

Grecia este un adevărat labirint de destinaţii turistice: au loc deopotrivă cei care vor aventuri pe munte, amatorii de vizite la muzee şi cei care nu-şi doresc decât să se relaxeze sub razele soarelui.

Doi tineri studenţi greci în România care sunt şi ghizi, Pavlos Ioannidis şi Georgios Bouroulitis, reco mandă destinaţii mai puţin promovate de agenţiile de turism şi îi învaţă pe români la ce să fie atenţi atunci când se plimbă printre greci.

Samothraki, pentru iubitorii de linişte

Insula Samothraki este situată în nordul Mării Egee, spre care se poate lua feribotul din oraşul Alexandroupoli. „Insula pare îm părţită pe jumătate: pe o parte sunt aproape numai pietre, pe cealaltă parte e verde. Aici vin turiştii locali, precum şi cei care au mai fost în Grecia şi vor să descopere locuri noi”, dezvăluie Pavlos. Muntele Saos e înţesat de nenumărate cascade, de-a lungul celor 10 canioane. Plajele sunt în mare parte cu pietriş. „Lipseşte însă viaţa de noapte”, adaugă Georgios.

Destinaţii care inspiră

Ios şi Folegandros sunt două insule apropiate, în sudul Mării Egee, care atrag în special turişti greci. În timp ce Ios este un „loc al pierzaniei”, unde distracţia e în toi, Folegandros e o zonă liniştită, care are o particularitate aparte: pentru a putea cultiva terenul arid, localnicii au împânzit-o cu ziduri de susţinere. Folegandros e şi un loc de inspiraţie preferat al multor artişti greci.

Dacă Insula Skiathos e din ce în ce mai cunoscută pentru plajele sale, Volos, un orăşel de provincie aflat în drumul turiştilor spre această destinaţie, trece aproape neobservat, deşi adăposteşte, în muzeul său, colecţii unice în lume. Este vorba despre nişte pietre funerare, datând din antichitate, decorate cu picturi bine conservate.

Ioannina este o localitate care nu are deschidere la mare, dar are un lac foarte frumos, în mijlocul căruia, pe o insulă, se află şi casa Paşei, turcul responsabil pentru regiunea respectivă. „Acum, în zonă, se află mai multe taverne unde se prepară o specialitate din picioare de broască”, spune Georgios. În apropiere se află şi Peştera Perama.

Nu intraţi în dispute, atenţie la ţinută în biserici

Sunt foarte puţine lucruri pe care nu trebuie să le facă un turist. Unul dintre ele ar fi să intre în dispute cu grecii refe ritoare la ţara lor. Asta pentru că locuitorii de aici sunt foarte orgolioşi.

Un alt aspect ar fi codul de îmbrăcăminte în biserici şi mănăstiri - obligatoriu fără decoltee sau pantaloni scurţi şi cu o năframă pe cap. Aceasta se poate împrumuta însă de la intrare.

EXPLORATORI. Mulţi turişti aleg să descopere individual colţurile mai puţin umblate ale Greciei

INSULE CU PRETENŢII

Lux, romantism şi destrăbălare hollywoodiană

Grecia poate atinge standardele celui mai pretenţios turist, spun ghizii. Hotelurile şi bungalourile de lux îşi aşteaptă clienţii în Creta, Kefalonia sau Mykonos, la preţuri re lativ accesibile - între 1.000 şi 2.000 de euro de persoană pentru un sejur cu tot confortul. „Sunt multe zone în care turiştii români îşi pot cumpăra case de vacanţă”, spune Marius Berca, de la Christian Tour. Kefalonia, de exemplu, este destinaţia celor bogaţi şi faimoşi.

„Madonna, Steven Spielberg şi Tom Hanks sunt doar câteva dintre vedetele care şi-au cumpărat o casă în zonă, mai exact pe insula Itaka”, afirmă Georgios Bouroulitis şi Pavlos Ioannidis, studenţi în Bucureşti, care sunt şi ghizi turistici pentru grupuri de români. Turiştii care ajung aici pot admira cel mai mare port natural din lume, unde sunt ancorate iahturi luxoase şi se pot plimba în voie în mijlocul naturii, fără să se calce pe picioare cu alţi vizitatori. Cea mai scumpă insulă, Santorini, pare a fi tărâmul din care a izvorât mitul Atlantidei.

Pe vremuri, laguna Portului Santorini era centrul insulei, dar acesta a fost scufundat de puternicele erupţii vulcanice care au adus renumitele nisipuri negre. „Sunt două plaje care trebuie văzute - cea cu nisipul negru, din Kamari, şi cea cu nisipul roşu, lângă Akrotiri. Atenţie însă, nisipul este foarte fierbinte, aşa că turiştii nu trebuie să lase sub nicio formă papucii din picioare”, recomandă Pavlos. Vizitatorii nu pot să rateze asfinţiturile de la Oia, care au devenit atât de cunoscute încât se spune că un drum până aici, fără acest spectacol, a fost făcut degeaba.

O zonă de fiţe

În topul celor mai scumpe se înscrie cu succes Insula Myconos, renumită pentru viaţa de noapte, atitudinea libertină a locuitorilor şi densitatea pe metru pătrat a celebri tăţilor locale şi interna ţionale care vin aici. Oraşul Myconos este un labirint de străzi care se termină brusc şi de-a lungul cărora se pot găsi cele mai neaşteptate lucruri: de la magazine de marcă aduse direct din Manhattan, până la restaurante franţuzeşti scumpe, magazine de bijuterii, biserici şi taverne. Şi preţurile sunt pe măsură, aşa că un prânz ajunge lejer la 40 de euro de persoană, la majoritatea localurilor.

„Această insulă este ceea ce românii numesc o zonă de fiţe”, explică tinerii. Viaţa de noapte explodează ca un foc de artificii, mai ales în port - la fel de iubită ca Saint-Tropez, insula atrage zeci de vizitatori de tot felul, iar petrecerile se ţin lanţ. Se spune că una dintre vedetele care s-au perindat pe aici este şi Sarah Jessica Parker. Cei care ajung în Myconos pot face o plimbare cu barca până în Insula Delos, despre care se spune că este locul în care s-a născut Apollo.

CEA MAI SCUMPĂ. Pe insula Santorini trebuie văzute nisipurile negre şi roşii formate în urma erupţiilor vulcanice (Foto: BESTTOURISM)

"Madonna, Steven Spielberg şi Tom Hanks sunt doar câteva dintre vedetele care şi-au cumpărat case pe insula Itaka.", Georgios Bouroulitis, ghid turistic