Despre fobii | Cu românul la psiholog

Fobia este o frică irațională, inexplicabilă, care aparent nu are nicio logică într-o anumită situație. Putem considera că frica este irațională atunci când pericolul nu există în realitate sau atunci când persoanele care suferă de o fobie intră în acea stare de panică anticipată, adică fără să existe stimulul.

 

Ca multe alte tulburări de sănătate mentală, fobiile sunt rezultatul unei interacţiuni complexe între factori sociali, psihologici şi biologici. Când ne referim la factori sociali sau de mediu putem lua în calcul experiențe neplăcute din copilărie. Un alt factor din această categorie poate ține de educație și de informare. Din perspectiva factorilor psihologici care susțin dezvoltarea fobiilor se numără existența unei traume emoționale sau psihologice avută în copilărie sau lipsa unei relații de atașament corespunzătoare în primii ani de viață. Cu alte cuvinte, frica derivată din fobii este susținută de acești trei factori și datorită lor există și remedii care vin în sprijinul celor care dezvoltă astfel de fobii.

Principalele fobii sunt: de animale, de mediul înconjurător (înălţime, furtună, apă etc.), de sânge, infecţii sau răni, de anumite situaţii (avioane, lifturi, spaţii înguste etc). Chiar dacă paleta de fobii este foarte diversificată, toate acestea au o serie de simptome comune pe care le resimțim. Fie că vorbim de creșterea frecvenței cardiace sau palpitații, de transpirații, tremurături, amețeală sau greață, toate apar ca un răspuns la stresul pe care organismul îl resimte atunci când fobia începe să-și facă simțită prezența.

Ablutofobia este o tulburare obsesiv-compulsivă care se manifestă prin spălarea frecventă a mâinilor sau, dimpotrivă, se pot afla la cealaltă extremă și se manifestă prin obsesia împotriva spălării, indiferent că vorbim de mâini sau de corp.

O altă tulburarea este acvafobia și se manifestă prin teama morbida de apă. Aceasta este legată de frica de înec, dar se poate manifesta și în prezența râurilor, a lacurilor și chiar a piscinelor.

Frica de insecte

Apirofobia sau apifobia reprezintă frica de albine sau de înțepătura lor. Este una dintre cele mai comune frici ale oamenilor.

Arachnofobia este o fobie specifică, deși termenul se referă, de asemenea, la frica de scorpioni, căpușe sau alte insecte, cei mai mulți asociind termenul cu frica de păianjeni. Scolecifobia este reprezentată de frica de viermi.

Teama de animale

Chiroptofobia este reprezentată de frica clinică de lilieci.

Cinofobia reprezintă frica anormală de câini. Poate apărea în urma unor experiențe traumatizante cu câini, fie ei chiar și în lesă.

Equinofobia este teama de cai.

Herpetofobia este teama de reptile. Indiferent că vorbim de șerpi, gușteri, cameleoni, persoanele care au acestă fobie nu se pot acomoda într-un mediu în care se află reptile, fie că vorbim de mediul natural, acvariu sau chiar muzeu. Ihtiofobia reprezintă frica de pești sau frica de a mânca pește, frica de pești morți.

Murofobia reprezintă frica de rozătoare. Indiferent că vorbim despre șoareci și șobolani, aceasta este una dintre cele mai comune fobii. Ornitophobia este teama de păsări.

Fobii „bizare“

Agirofobia reprezintă frica exagerată și irațională de a traversa străzile sau intersecțiile.

Erotofobia este frica de anumite credințe față de dragostea sexuală sau de întrebările sexuale și despre orice gen de discuție legată de sex.

Scopofobia este o tulburare anxioasă caracterizată, într-adevăr, de frica morbidă de a fi văzut sau privit de către cei din jur.

Chrometofobia este un tip de fobie la baza căreia stă frica puternică și irațională de bani. Fie că vorbim de banii din metal sau de hârtie, teama se instaleză treptat. Această teamă nu are la bază ideea de a cheltui sau teama de insuficiență a acestora, ci intrarea în contact cu aceștia.