Despagubirile pe case, la mana speculatorilor

Presedintele Fondului Proprietatea sustine ca o piata paralela are avantaje.

Posibilitatea de a vinde in afara Bursei despagubirile la Fondul Proprietatea deschide larg usa intermediarilor pentru a achizitiona titluri convertibile in actiuni de la fostii proprietari, in mare parte pensionari cu mare nevoie de bani, la preturi de cateva ori mai mici.

Ceea ce inseamna ca exista un risc in plus ca suma incasata efectiv in contul despagubirilor sa fie departe de valoarea imobilului nationalizat. Astfel, Curtea Europeana de Justitie ar putea sa dea in continuare decizii impotriva statului roman. Principiile europene spun ca dreptul la proprietate trebuie garantat. Prin urmare, si valoarea despagubirilor.

In varianta ideala, statul ar fi trebuit sa acorde despagubiri in bani, nu in actiuni. Sumele ar fi putut proveni din vanzarea diferitelor active, acoperite eventual de un imprumut al statului.

Fata de acest model ideal, principala slabiciune a Fondului Proprietatea este ca despagubirile se acorda in actiuni, a caror valoare poate urca, dar poate si sa coboare sub pragul valorii nominale, diminuand suma primita in schimbul casei preluate abuziv.

Daca ordonanta care modifica modul de functionare a Fondului va fi adoptata in forma actuala, la aceasta slabiciune se mai adauga una. Despagubirile efective pot fi si mai mici din cauza ca, preturile oferite de intermediari sunt mult mai mici.

De exemplu, in vara aparusera anunturi de mica publicitate pentru cumpararea de titluri cu 0,3 lei noi pe actiune, fata de valoarea nominala de un leu.

Alexandu Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea, recunoaste ca titlurile de despagubire se vand "cu discounturi foarte mari fata de valoarea nominala". Insa, vorbeste despre efectele pozitive ale prevederii.

"Daca cineva achizitioneaza titluri de despagubire, o face ca sa le converteasca in actiuni si sa le vanda la preturi de doua ori mai mari, pe Bursa. Ceea ce e bine", explica presedintele Fondului.

Initiator invizibil In mod surprinzator, potrivit unor surse apropiate discutiilor pe marginea proiectului de ordonanta, propunerea de a deschide piata tranzactiilor cu titlurile de despagubire a venit chiar din partea reprezentantilor Fondului Proprietatea. Alexandru Paunescu, presedintele Fondului, neaga insa ca ar avea vreo legatura cu articolul buclucas.

"Din cauza ca s-a intarziat foarte mult, s-a ajuns in grupul de lucru la concluzia ca trebuie sa le si dam oamenilor posibilitatea sa-si valorifice titlurile de despagubire mai repede. E libertatea oamenilor sa vanda sau nu", sustine presedintele Fondului. El neaga faptul ca s-ar afla in spatele introducerii acestui articol. "Nu tine de vointa Fondului Proprietatea. Nu am propus eu".

Insa, potrivit surselor EVZ, argumentul principal prezentat de Fond pentru legalizarea tranzactiilor cu titluri a fost ca in acest mod nu mai este incalcat dreptul la proprietate. Acestea au adaugat ca prevederea a fost inglobata in proiectul de act normativ in urma cu un an.

Alt argument: nu exista riscul preluarii. Proiectul prevede ca cei care detin mai mult de 5% din capitalul social al Fondului nu beneficiaza de un vot pentru fiecare actiune detinuta. Sistemul, similar cu limitele de detinere la SIF-uri, poate fi fentat cu usurinta.

CALANDAR

Alba-neagra cu tranzactiile cu titluri 16 august 2006: EVZ dezvaluie ca autoritatile intentioneaza sa legifereze posibilitatea de a tranzactiona titlurile de despagubire in afara Bursei, in baza declaratiilor unor surse din mai multe institutii. S-ar fi lasat astfel mana libera unor investitori dubiosi sa preia pachete de control la preturi mici, scenariu prezentat in aceeasi perioada de Sorin Ovidiu Vintu, intr-un interviu acordat in "Bursa".

17 august 2006: Fondul Proprietatea trimite un drept la replica peiorativ catre EVZ criticand "articolele de presa care prezinta presupuneri drept fapte probabile, ignorand reflectia, documentarea, sursele sigure".

18 august 2006: Presedintele Fondului acorda interviuri in "Jurnalul National" si "Ziarul Financiar" in care neaga informatiile din EVZ.

26 august 2006: Este publicat pe internet proiectul de ordonanta care prevede ca titlurile de despagubire nu se pot tranzactiona. Insa, acesta nu ajunge niciodata pe masa guvernului.

6 februarie 2006: Intentia guvernului de a liberaliza tranzactiile cu titluri se concretizeaza. Ministerul Finantelor publica un proiect de ordonanta care contine astfel de prevederi. Sursele EVZ sustin ca aceasta a fost varianta pe care s-a insistat inca de acum un an, iar presedintele Fondului a fost chiar unul dintre sustinatori.

7 februarie 2006: Premierul Calin Popescu-Tariceanu anunta ca vrea ordonanta in guvern in termen, pana la finele lunii. Opt luni de la aprobarea ordonantei: s-ar putea incepe procedurile pentru listarea Fondului.