Cu ajutorul armatei și beneficiind de starea de urgență, autoritățile franceze încearcă să redobândească controlul asupra cartierelor gangrenate de islamism și delincvență.
Consiliul de Apărare întrunit la Elysée sâmbătă, a doua zi după atentate, a hotărât două tipuri de riposte: în exteriorul și în interiorul teritoriului francez.
Prima este pur militară și implică operațiunile care trebuie puse cât mai repede în practică pe câmpul de bătaie, adică în Siria. Încă de duminică Franța a început o serie de lovituri aeriene asupra Raqqa, fieful sirian al ISIS.
Parisul susține că un centru de comandă și o tabără de antrenament ar fi fost distruse. Jihadiștii afirmă, însă, că raidurile au lovit doar clădiri goale, pe care le-au părăsit din timp.
Regimul Hollande are nevoie atât de o spălare a imaginii, cât și de o distragere a atenției de la atentate, care pot constitui groapa sa politică. De aceea, eexperții se așteaptă la o intensificare a raidurilor asupra ISIS în zilele care urmează. De altfel, portavionul Charles-de-Gaulle va ajunge în Golf peste zece zile, pentru a sprijini acțiunile.
Cealaltă ripostă, masivă și dură, așa cum a fost anunțată de președintele Hollande și premierul Valls privește teritoriul francez. Și mai ales anumite periferii din Ile-de-France și din jurul orașelor Lyon, Grenoble sau Lille, devenite practic zone interzise pentru oricine nu este musulman sau nu face parte din rețelele de crimă organizată care le controlează în prezent.
François Hollande intenționează să ceară prelungirea stării de urgență pentru trei luni în fața Parlamentului. Guvernul, într-o tentativă de „a-și lua țara înapoi”, preconizează percheziții masive în beciurile și subsolurile cartierelor, care sunt de cele mai multe ori adevărate buncăre pentru toate tipurile de trafic care se pot imagina. Și, în primul rând, de arme și de droguri, care alimentează grupurile susceptibile să se orienteze spre crima organizată sau spre radicalimul islamist.
Uitlizarea masivă a armatei va permite realizarea acestor operațiuni masive de scotocire și de redobândire a controlului, ziua sau noaptea, fără a mai fi nevoie de aprobarea judecătorilor de instrucție - „și fără ca ministra Justiției, Christiane Taubira, să pună bețe în roate forțelor de ordine”, așa cum face de obicei în asemenea cazuri - după cum au mărturisit unele surse guvernamentale ziariștilor de la Le Point.
O parte dintre cei 10.000 de militari care vor fi desfășurați în aceste zile va veni în ajutorul polițiștilor, care, din lipsă de mijloace, se știau neputincioși în fața unei situații despre care au avertizat de multă vreme că se degradează continuu.
Încă de luni din zori, operațiuni de anvergură au început la Lyon, Toulouse, Grenoble, Bobigny. Au fost ridicate importante cantități de explozivi și arme de război. Asemenea acțiuni ar trebui să continue cu mai mare amploare în zilele care urmează.
Însă, în ciuda marii emoții create de atentate, puterea se așteaptă și la un val de proteste ale intelectualilor sau de mișcărimasive ale partidelor de stânga (de aceeași culoare cu socialiștii de la putere!), doar la simpla idee de a utiliza armata pentru a face treburile poliției.
Îi va fi foarte greu lui Hollande și premierului Valls să explice de ce au lăsat situația să se degradeze într-atât încât poliția să nu mai fie suficientă.
Însă majoritatea observatorilor apreciază că un asemenea val de operațiuni hotărâte, de „curățire” a Franței, îi va aduce regimului Hollande-Valls mai degrabă popularitate decât critici.