DE?I ESTE S?RAC?: România, CAMPIOAN? la aruncat alimente la gunoi

Ne afl?m pe locul opt în clasamentul statelor care arunc? mâncare, de?i suntem una dintre cele mai s?race ??ri din UE. Cu alimentele aruncate în România în ultimii 500 de ani, s-ar fi putut hr?ni Etiopia vreme de doi ani.

România se afl? în fruntea unui clasament al statelor care risipesc cea mai mare cantitate de mâncare, au descoperit reporterii de la Digi24. De?i este una dintre cele mai s?race ??ri din Uniunea European?, ?ara noastr? se afl? pe locul opt, într-un clasament al celor 27 de state europene care arunc? mâncare. În fiecare an, omenirea arunc? la gunoi peste 1,3 miliarde de tone de alimente. A?a arat? un studiu al Organiza?iei Na?iunilor Unite pentru Alimenta?ie. Cantitatea risipit? este echivalent? cu peste jum?tate din produc?ia mondial? de cereale din ultimul an, adic? 2,3 miliarde de tone. În timp ce unii fac risip?, foametea ?i malnutri?ia ucid, anual, peste 6 milioane de copii, iar alte 800 de milioane de p?mânteni nu au ce mânca. Duminic?, de ora 18.30, echipa Din Interior va demonstra pe teren cât? mâncare cump?r? oamenii, ?i cât? arunc? ulterior. Pentru asta, reporterii emisiunii au f?cut o serie de experimente: au înso?it la cump?r?turi un tân?r care locuie?te singur, au verificat frigiderul unei familii cu un venit mediu, au intrat în magazine s? vad? ce se cump?r? ?i, mai ales ce se arunc?, ?i dac? se arunc? ?i mâncare în ambalaj. Apoi, au stat de vorb? cu cei implica?i în industria alimentar?, cu patroni de magazine sau restaurante dar ?i cu psihologii sau cei care adun? gunoiul. Religia chiolhanului Risipa de alimente în aceast? perioad? a anului este de mare actualitate. C? oamenii cump?r? în general mai mult decât au nevoie, este ?tiut. Îns? atunci când este vorba despre mâncare, exager?rile nu au limit?. ?i, de?i se anun?? o nou? criz? alimentar?, se pare c? cei mai mul?i nu se gândesc la economie. "Sute de ani de istorie noi am cultivat, dac? nu mâncarea îndestul?toare în general, am avut o religie a chiolhanului. (...) Chiolhanul la români presupunea g?tirea îndelungat? ?i mari cantit??i de mâncare. Deci presupun c? dac? ar face cineva un calcul cât? mâncare s-a aruncat în România în ultimii 500 de ani, a rezultat o cantitate cu care ai putea hr?ni Etiopia în vreme de doi ani, trei ani.(...) E o problem? care ?ine de fapt de cultura gastronomic? din România pe care dac? o studiezi atent ai s? vezi c? ?ine de lucruri grele ?i multe. Nu e rafinament la noi, nu a fost niciodat? rafinament, de la haiducul care î?i bag? oaia în groap? s? o m?nânce, pân? la mesele, chiolhanurile boiere?ti, nu exist? rafinament autentic în buc?t?ria româneasc?. Ca atare, nici nu are cum s? existe economie", spune jurnalistul ?i produc?torul de televiziune Drago? Vasile.