Ministrul Justiției a reiterat, joi, necesitatea garanțiilor incluse în noul proiect de lege de desființare a SIIJ, care a polarizat specialiștii în științe juridice, dar și decidenții.
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat joi, la o dezbatere pe tema desființării Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), că garanţiile trebuie să existe pentru toate categoriile de cetăţeni, nu doar pentru magistrați.
"Garanţiile trebuie să existe pentru toate categoriile de cetățeni, nu doar pentru magistrați. Fiecare cetăţean trebuie să simtă că îi sunt garantate drepturile, libertăţile şi că se duce cu încredere în faţa judecătorului. În noile legi ale justiţiei vom avea multe astfel de reglementări care întăresc ideea de garanţie", a declarat ministrul, citat de Agerpres.
Peste 1000 de magistrați consideră inacceptabile garanțiile cerute de proiectul de desființare a SIIJ
Legat de aceste garanții, trebuie menționat că peste 1000 de judecători și procurori au semnat până acum memoriul ”Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!”. Conform raportului adoptat de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, așa-numitele ”garanții” care însoțesc proiectul legii de desființare a SIIJ sunt inacceptabile într-un stat de drept,relatează Hotnews.
Condiționarea trimiterii în judecată a judecătorilor şi a procurorilor, pentru săvârșirea anumitor infracţiuni, în special cele de corupție, de încuviinţarea Consiliului Superior al Magistraturii, constituie un „filtru” neconstituţional și scade încrederea publică în actul de justiție, deoarece riscă să fie percepută ca o „garanţie a impunităţii” magistraţilor suspectați de corupție sau ca o ”superimunitate”, arată un memoriu semnat până la finalul lunii martie de peste 1.000 de judecători și procurori.
Stelian Ion așteaptă poziția Comisiei de la Veneția cu privire la rolul CSM
Ministrul USR a declarat, tot joi, că e binevenit un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia cu privire la amendamentul care prevede că judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM. "Am explicat de ce, indiferent că s-ar adopta înainte de primirea acestui aviz, această lege de desfiinţare a SIIJ, cu sau fără garanţii, noi ştim că pe desfiinţarea SIIJ, Comisia de la Veneţia a spus clar că au existat suspiciuni cu privire la activitatea aceasta. Ulterior, s-a arătat în cadrul rapoartelor Comisiei Europene că suspiciunile s-au dovedit a fi întemeiate. Deci, anticipăm pe desfiinţare. Pe acel amendament referitor la avizul la trimiterea în judecată este binevenit un punct de vedere şi aceasta a fost ideea în care am făcut solicitarea (n.r. - către Comisia de la Veneţia), care va fi valorificată, fără îndoială, la discutarea legilor justiţiei, care vor veni în perioada următoare în Parlament", a precizat Stelian Ion la dezbaterea organizată de Comisia juridică a Senatului.
În context, președintele Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei (PNL), a declarat că punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia pentru desfiinţarea SIIJ nu constituie un impediment pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului.