Tartele si clatitele cu fructe preparate in casa contin putin zahar si multe vitamine.
Cele mai bune deserturi sunt cele facute in casa, sunt de parere nutritionistii. Tartele preparate cu zahar putin si cat mai multe fructe, clatitele umplute nu cu traditionalele dulceturi, ci tot cu fructe, ca si placinta cu cirese sau visine pot fi alegeri excelente pentru sanatatea si silueta ta. Specialistii mai recomanda pelteaua de fructe, un fel de jeleu pe baza de ceai verde sau suc de fructe.
In afara de fructe, pe care poti sa le consumi zilnic, poti alege la desert branzeturi variate. Evita in schimb prajiturile cu crema de ciocolata si unt sau margarina, mai ales pe cele din cofetarii, deoarece contin multe calorii si ingrasa.
Placinta cu cirese scade colesterolul
Deoarece contin putin zahar, nutritionistii iti recomanda tarte cu fructe preparate in casa. „Fructele scad densitatea calorica a prajiturii si cresc valoarea nutritiva, prin vitaminele si mineralele pe care le contin”, spune Eduard Adamescu, medic specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
La fel de bune sunt si clatitele. In loc sa le umpi cu gem sau dulceata, mai bine pune fructe, iti recomanda specialistii. Mai mult, cercetatorii americani au descoperit ca o felie de placinta cu cirese sau visine consumata zilnic poate contribui la scaderea colesterolului si la reducerea riscurilor de instalare a diabetului.
Deserturi „usoare” pot fi jeleurile sau tipurile diferite de peltea facute in casa, daca adaugi mai putin zahar decat scrie in reteta. „Pelteaua se poate obtine din fierberea sucului de fructe sau a ceaiului verde in care se adauga pectina, adica gelatina vegetala”, recomanda profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Datorita pectinei, zaharul adaugat in acest jeleu este mai putin nociv pentru organism, deoarece se transforma in substante care solicita mai putin pancreasul.
Cu toate acestea, fructele raman singurele deserturi pe care le poti consuma zilnic. Ele mai pot fi inlocuite cu branzeturi cu diverse mucegaiuri, mai spun specialistii. Acestea contin proteine, sunt la fel de satioase ca prajiturile si-ti satisfac pofta „de dulce”.
Mananca inghetata preparata in casa
Cel mult de doua ori pe saptamana poti manca o inghetata. Cel mai bine este sa o prepari in casa, pentru ca poti controla ingredientele. „Inghetata este indicata pentru ca are un continut ridicat de lichid. Pentru a fi si mai sanatoasa, o poti prepara cu lapte slab”, spune Alina Dia, medic specialist diabet si nutritie la centrul medical „Sanatatea ta”.
Chiar daca sunt facute in casa, specialistii iti atrag atentia sa fii atent la produsele bogate in calorii. De exemplu, prajiturile cu crema de ciocolata amestecata cu unt au un continut caloric mult prea ridicat. Consumate regulat, ca orice alte prajituri cu un continut crescut de zahar, duc in timp la obezitate, diabet, hipertensiune.