Desertul Romania: seceta si arsita de 38 de grade C

In 60 de ani de la Marea Seceta n-a mai fost asa uscaciune.

Temperaturile neobisnuit de mari pentru luna iunie se suprapun peste efectele secetei, care s-a declansat inca din primele luni ale anului, facand un adevarat calvar din viata a mii de romani.

Canicula are efecte dramatice si vizibile imediat - zeci de victime, dificultati in transporturi etc. In schimb, uscaciunea care se instaleaza implacabil in pamant, in albiile raurilor si in fantani are potentialul unui dezastru care loveste tacut, dar cu consecinte mult mai greu de evitat.

Seceta care afecteaza Romania in acest an este cea mai puternica inregistrata in tara noastra, chiar mai accentuata decat in anii ‘46-’47, declara, miercuri, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie Ion Sandu.

La randul lor, hidrologii spun ca debitele cursurilor de apa sunt in mod evident in scadere si ca lunile iulie si august vor aduce in pragul desertificarii zone din Campia Romana, Moldova, Dobrogea si Campia de Vest, unde s-a instalat deja seceta extrema.

Una dintre cele mai afectate zone este judetul Vaslui, unde peste 530 de fantani au secat, 85% din culturi si pasuni au fost parjolite, iar animalele au ramas fara hrana si apa.

Vaslui, polul parjolului

Vaslui, polul parjolului 25.000 de oameni pe uscat

Seceta a afectat zece comune din judetul Vaslui, locuite de aproape 25.000 de oameni, adica 20% din populatia judetului. Fantanile din Malusteni, Poghidia, Pungesti, Munteni de Sus, Zapodeni, Danesti, Botesti, Arsura, Dranceni si Averesti au secat.

Ieri, guvernul a alocat, din fondul de rezerva bugetara, un milion de lei pentru realizarea sistemului de alimentare cu apa a comunei Perieni. Pana la finalizarea lucrarilor, cei 3.700 de locuitori primesc, saptamanal, 50 de tone de apa potabila cu ajutorul cisternelor.

Insetati pe malul Prutului

„Se poate muri de sete pe malul Prutului”, spun satenii din comuna vasluiana Lunca Veche, localitate situata la mai putin de trei kilometri de Prut. Cei 100 de localnici au o singura fantana, aproape secata, pe care nimeni n-a curatat-o de 25 de ani.

Apa este murdara, nisipoasa si contine viermi. Zeci de oameni sunt stransi cu galetile la fantana, asteptand la coada sa-si ia portia de apa. Fiecare vrea sa prinda o galeata de apa. Daca se poate, cat mai limpede.

„Stiti cum fac eu sa nu stau in arsita? Pandesc din poarta si, daca e libera fantana, iau galetile si alerg pana acolo”, spune Maria Bulgaru, de 50 de ani.

Satenii il reclama pe primarul Cornel Oanea ca i-a lasat de izbeliste: „Ne-a zis ca, daca seaca de tot fantana asta si nu mai este nici apa cu nisip, abia atunci ne da el voie sa il sunam la primarie, ca sa-i spunem treaba asta. Si a mai zis ca o sa ne aduca o cisterna de apa, sa bem, asa, ca vacile”, spune Dan Darie, de 34 de ani.

In replica, primarul, care da vina pe pasivitatea oamenilor, spune ca are o singura solutie: „Le iau fortat cate jumatate din ajutorul social si am sa pun si eu jumatate din salariul meu, iar cu banii stransi curatam fantana. Punct”, ne-a declarat Cornel Oanea. (Alina Darie)

Economia, la punctul de fierbere

Mancare si curent cu portia Nici nu a ajuns bine in teritoriu anuntul privind acordarea despagubirilor pentru zonele calamitate - in 34 de judete -, ca agricultorii s-au si revoltat. Ei spun ca despagubirile acordate de guvern pentru culturile afectate de seceta acopera doar 50a din cheltuielile necesare infiintarii si ingrijirii culturilor agricole.

Cernavoda s-ar putea inchide

Consumul mare de electricitate cauzat de canicula anunta o posibila crestere a pretului la energie, mai ales ca si oferta a scazut odata cu productia redusa inregistrata de hidrocentrale.

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, a contrazis ieri aceste temeri si a spus ca productia de energie nu va fi redusa, iar tarifele nu vor creste din cauza secetei.

Cu toate acestea, seceta a redus cu 40% productia de electricitate la Portile de Fier, din cauza debitului redus al Dunarii. Reprezentanti ai Hidroelectrica si Nuclearelectrica au spus ca, daca seceta se va prelungi, iar temperaturile vor urca si mai mult, reactorul nuclear de la Cernavoda s-ar putea inchide.

Traficul, la limita

CFR a anuntat ca a introdus de ieri restrictii de viteza pe 44 de trasee din reteaua de cale ferata din sudul tarii din cauza temperaturilor foarte ridicate.

Aceste restrictii vor produce intarzieri ale trenurilor de maximum 20 de minute, pe multe rute importante care pleaca din Bucuresti (cele spre Constanta, Galati, Craiova, Brasov si Timisoara) din cauza ca temperatura la nivelul caii ferate depaseste 60 de grade C.

Pe de alta parte, scaderea nivelului Dunarii in special la Cernavoda a obligat navele sa faca un ocol de 100 km pentru a nu se lovi de pragurile de nisip. In zona Cernavoda, nivelul Dunarii a scazut cu 30 cm in doar doua zile, fiind de doar cinci metri in unele zone. (Catalin Balan) Azi, romanii au de infruntat primul record de temperatura din acest an   Avertizarea „Cod galben” data de meteorologi acum patru zile a intrat in vigoare. Astazi, mercurul din termometre va urca, la umbra, la 38 de grade Celsius, o maxima ce depaseste cu aproape 8 grade valorile medii anuale din ultimii ani.

„Putem spune ca este cea mai calda zi de la inceputul acestui an. Deocamdata insa, nu putem vorbi despre un record deoarece, potrivit procedurilor, astfel de aprecieri se fac doar la finalul zilei in care este asteptata valoarea termica respectiva. E drept ca temperatura asteptata maine se situeaza la o diferenta de numai 4 grade de maxima absoluta a lunii iunie (42 grade Celsius), inregistrata in 1938, la Oravita”, sustin specialistii.

Potrivit acestora, principala problema este indicele temperatura-umezeala, care se va situa in jurul pragului critic de 80, in cea mai mare parte a tarii. Drept urmare, oamenii nu vor scapa de starea de disconfort termic nici noaptea, cand temperatura aerului va cobori doar pana la 18-20 de grade Celsius.

Inca 15 victime, in 24 de ore

Autoritatile au intrat deja in alerta deoarece de la inceputul acestei saptamani, temperaturi ce nu au depasit 36 de grade C au ucis 26 de persoane, in timp ce alte 11 au intrat in coma.

Astfel, potrivit medicilor, bilantul caniculei a crescut, de miercuri seara pana joi dimineata, cu 8 victime din Bucuresti, 5 din Galati, si cu cate una din Prahova si Calarasi.

Printre acestia se numara si directorul Muzeului de Istorie din Galati, Stefan Stanciu. In varsta de 56 de ani, acesta a suferit un infarct in timp ce lucra, impreuna cu o echipa de muncitori, la consolidarea casei sale.

In Prahova, un tanar de 30 de ani a murit in timp ce lucra

intr-un solar, in comuna Balta Doamnei. „Imaginati-va ca, in timp ce afara sunt 35 de grade Celsius, in solar sunt 70. Probabil, avea si ceva afectiuni cardiace, iar caldura sufocanta a contribuit la agravarea acestora”, a declarat medicul care a incercat cateva zeci de minute sa-l resusciteze.

Nici in Capitala, situatia nu a fost deloc imbucuratoare. Un barbat in varsta de 65 de ani a murit pe o strada din apropierea caminelor studentesti din Regie, in timp ce 11 persoane fost internate, in coma, dupa ce bolile le-au fost agravate de temperaturile ridicate.

De altfel, directorul medical al Serviciului de Ambulanta Bucuresti, Lucia Oana, a precizat ca, incepand de miercuri si pana ieri, in jurul pranzului, medicii bucuresteni au primit 947 de apeluri, din care 143 pentru persoane care au cazut pe strada sau au lesinat.

Intre timp, pentru a-i ajuta pe oameni sa treaca mai usor peste problemele ridicate de canicula, autoritatile au instalat, in Capitala si in marile orase din 11 judete, aproape 40 de puncte de prim ajutor.

Explicatii

Ne simtim rau din cauza aerului „tropical”!

Romania este acoperita de un val de aer „tropical”, caracterizat prin temperaturi ridicate si umezeala, care, asociate, cresc starea de disconfort a organismului uman, spun specialistii.

„Problemele intervin pentru ca organismul isi regleaza temperatura prin transpiratie. In conditiile in care aerul ambiental este plin de vapori de apa - asa cum se intampla in aceste zile -, transpiratia nu se mai evapora si, de aceea, corpul nu se mai racoreste. Nici noaptea, valorile termice nu scad sub 18, 20 de grade C. Astfel, ajungem in situatia de a sta, chiar si 22 de ore din 24, la temperaturi de aproximativ 30 de grade C, fapt ce sporeste senzatia de disconfort”, explica meteorologii.

De asemenea, acestia avertizeaza ca, azi la pranz, in marile orase, temperatura aerului ar putea depasi maxima de 38 de grade C. „Noi masuram temperatura aerului la doi metri deasupra solului, intr-un loc umbros si bine ventilat. Or, aceste conditii nu sunt indeplinite si in orase. De aceea temperaturile din zonele aglomerate si poluate vor fi mult mai mari”, a explicat meteorologul de serviciu de la Administratia Nationala de Meteorologie.

Bilantul victimelor caniculei: 26 de morti

Bucuresti......................14 morti

Braila...............................4 morti

Calarasi...........................1 mort

Galati...............................5 morti

Prahova...........................1 mort

Neamt...............................1 mort

Cititi si: "Canicula a ucis 11 romani intr-o zi",

"COD ROSU: Doua luni de foc"

Seceta din '46