Persoanele care își doresc un stil de viață sănătos sau cele care vor să slăbească renunță la zahăr și la gluten. Deși pare un proces dificil, nu este deloc așa. Aceste produse pot fi înlocuitele cu altele mult mai sănătoase. Poți face clătite, gogoși, tarte sau multe alte deserturi fără zahăr sau făină, astfel bucurându-te de un desert sănătos.
Conceptul de desert fără zahăr sau gluten se referă la aluaturile rapide, de multe ori chiar și fără coacere. Când optezi pentru astfel de variante, trebuie să iei în considerare numărul de calorii. În unele cazuri, acestea pot fi cu mult peste cele în care se pune zahăr sau făină de grâu. Iată trei rețete pe care le poți face ușor și care te ajută să îți menții greutatea și sănătatea.
Desert fără zahăr și gluten. Tartă din făină de năut și ciocolată
Pentru acest desert fără zahăr ai nevoie de:
- 320 g făină de năut;
- 300 g lapte de migdale sau cocos;
- 100 g ciocolată neagră (85% cacao);
- 2 linguri de miere / sirop de arțar sau de agave;
- 25 g unt;
- 1 linguriță bicarbonat;
- 1 linguriță suc de lămâie.
Acest desert fără zahăr este foarte ușor de gătit și nu necesită mult timp pentru prepararea lui. Adăugăm făina de năut, laptele, ciocolata, mierea și untul și amestecăm bine toate ingredientele. Bicarbonatul îl dizolvăm în zeama de la lămâie și apoi îl încorporăm în aluat. Băgăm tarta la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru jumătate de oră.
Budincă de pere cu cacao
Ingrediente:
- 500 ml lapte vegetal;
- 2 pere bine coapte;
- 50 g ciocolată neagră;
- 25 g cacao;
- 15 g amidon de porumb;
- esență de vanilie;
- 2 g sare.
Modul de preparare este unul simplu. Laptele se pune într-o oală cu sarea și se lasă la încălzit. Pune apoi ciocolata și cacao și amestecă până aceasta se topește. Adaugă amidonul pentru o compoziție mai groasă și să capete o textură fină. După ce s-a îngroșat, se ia de pe foc și se adaugă perele făcute pastă și esența de vanilie. Se toarnă în forme de budincă și se lasă peste noapte la frigider. Acest desert fără zahăr se servește rece.
Desert fără zahăr. Brioșe cu fulgi de ovăz și afine
Ingrediente:
- 60 g fulgi de ovăz;
- un ou;
- 2 banane piure;
- 60 g unt de arahide;
- 50 g nuci;
- 170 g afine;
- 1 linguriță praf de copt;
- jumătate de linguriță de scorțișoară;
- jumătate de linguriță de esență de vanilie;
- jumătate de linguriță de coajă de lămâie;
- un praf de sare.
La fel ca și rețetele anterioare, și acest desert fără zahăr este ușor de preparat. Într-un castron se zdrobesc bananele și se amestecă cu oul. Apoi se pun și restul ingredientelor, lăsând la urmă afinele, care se încorporează ușor. Se ung formele de brioșe cu unt sau ulei. Se umplu cu aluat aproape până la vârf. Se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 18-20 de minute. Se scot brioșele din cuptor când s-au rumenit și se lasă să se răcească complet, apoi se servesc, potrivit hellotaste.ro.