Faimosul biolog James Watson a anunțat că își scoate la vânzare Premiul Nobel câștigat în 1962 pentru descoperirea ADN-ului, deoarece a fost proscris și are nevoie de bani.
James Watson, care a început să fie ocolit de comunitatea științifică după ce a legat inteligența de rasă, susține că a fost transformat într-un paria: „nimeni nu mă mai recunoaște!”
Medalia de aur, primul premiu Nobel al unui laureat vândut în timpul vieții, va fi scoasă la licitație joi, la New York, de către Casa Christie’s. Prețul de pornire este de 2,5 milioane de dolari, dar organizatorii se așteaptă ca medalia să se vândă cu 3,5 milioane de dolari.
James Watson a declarat pentru Financial Times că a devenit „un nimeni” după ce a fost „ostracizat pentru că crede în IQ”. Savantul, care a împărțit în 1962 Premiul Nobel cu Francis Crick și Maurice Wilkins pentru descoperirea dublei structuri helicoidale a acidului dezoxiribonucleic, a stârnit un scandal uriaș în 2007, când a afirmat că africanii au genetic mai puțină inteligență decât albii.
Din banii obținuți din vânzarea medaliei, Watson vrea să doneze o parte pentru „instituțiile care au avut grijă de mine”, ca de exemplu Universitatea din Chicago, unde a absolvit, sau Clare College din Cambridge.
Biologul a explicat că banii i s-au împuținat dramatic după remarcile controversate din 2007, care l-au obligat să se retragă de la Cold Spring Harbor Laboratory din Long Island, New York, unde totuși mai păstrează poziția de rector emerit.
„Pentru că am devenit un nimeni, am fost concediat din conducerile companiilor, așa că nu mai am nici un venit în afara celui academic.”
Francis Wahlgreen, reprezentantul casei de licitații, susține că nu se teme ca întreaga controversă din jurul lui Watson să-i descurajeze pe potențialii cumpărători. „Cred că tipul este cel mai mare om de știință în viață. Sunt multe personalități în istorie pe care le putem învinovăți de ceva, dar descoperirile lor transcend fobiile noastre”, spune Wahlgreen.
James Watson, care insistă că nu este „un rasist obișnuit”, declară că a fost o prostie din partea lui să creadă că afirmațiile lui despre inteligența africanilor nu vor intra în articol.
„Îmi pare rău... Jurnalistul a scris că sunt îngrijorat pentru oamenii din Africa din cauza coeficientului lor scăzut de inteligență - iar asemenea lucruri nu trebuie spuse.”
În 2007, Sunday Times a publicat un interviu cu dr. Watson în care se declara „firesc îngrijorat față de perspectivele Africii”, deoarece „toate politicile noastre sociale se bazează pe faptul că inteligența lor este identică cu a noastră, în vreme ce toate testele demonstrează contrariul”.
Lumea vrea să creadă că oamenii se nasc toți cu inteligență egală, a adăugat el, însă cei „care trebuie să aibă de-a face cu angajați de culoare descoperă că nu este așa”.