Descoperiri istorice în Marea Neagră.
Epava unei nave din secolul al II-lea a fost descoperită recent în Marea Neagră, de reprezentanţii ‘Societăţii de arheologie subacvatică’ din Bavaria (Bavarian Society for Underwaterarchaelogy – BSfU), Germania, conform radioconstanta.ro.
Specialiştii germani doresc să sprijine autorităţile tulcene pentru a înfiinţa primul centru de cercetări arheologice subacvatice din România,
“Estimarea noastră este că nava descoperită ieri (miercuri, n. red.) datează din secolul al II-lea după Hristos. (…) Am prelevat o parte dintr-o coastă, care a fost trasă de un trailer pentru o datare cât mai strânsă”, a declarat preşedintele BSfU, Tobias Pflederer.
În epava descoperită au fost găsite mai multe amfore care urmează să fie datate. “Suntem aici de sâmbăta trecută şi cred că este cea mai importantă epavă descoperită până acum, pentru că este intactă”, a mai spus Pflederer.
La finalul altor scanărilor ale zonelor de apă, o altă descoperire a fost făcută în timpul cartografierii fundului lacului Razelm, unde se pare că au existat mai multe structuri create de om. Astfel, în zona Noviodudum a existat un canal antic care era folosit pentru intrarea în portul civilșsi militar al cetății.
BSfU a încheiat anul acesta un protocol de colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) ‘Gavrilă Simion’ din Tulcea.
Reprezentanţii BSfU şi cei ai instituţiei tulcene colaborează de anul trecut.