E echipă de cercetători coordată de Patricia A. Beddows, de la Universitatea Northwestern, a descoperit un craniu uman într-o peșteră subacvatică din Mexic, fapt ce ar putea rescrie istoria. Craniul este cea mai veche rămășiță umană găsită vreodată în America de Nord.
Descoperirea a fost făcută în 2007, într-o peșteră din Marea Caraibelor, aproape de peninsula Yucatan, însă cercetătorii au vrut să efectueze toate testele necesare înainte să publice informația. Inițial au descoperit doar craniul, însă la scurt timp a fost găsit întregul schelet.
În urma analizelor, s-a determinat că el aparținea unei fete adolescente care a trăit în urmă cu aproximativ 13.000 de ani. Cercetătorii subliniază faptul că acest craniu ar putea stabili o legătură genetică între primii locuitori ai continetului și nativii americani moderni.
”Faptul că era atât de bine conservat ne-a ajutat să extragem suficient ADN încât să determinăn codul său genetic”, a explicat Patricia A. Beddows.
Sub îndrumarea arheologului Pilar Luna de la Institutului Național de Antropologie și Istorie din Mexic și a antropologului James C. Chatters, 15 experți din domenii diferite lucrează reconstituirea poveștii tinerei fete care ale cărei rămășite pământești au fost găsite în Yucatan.