Descoperire uluitoare a oamenilor de știință din Noua Zeelandă. O tartă cu fructe este într-o stare perfectă, chiar dacă are venerabila vârstă de 106 ani.
Oamenii de ştiinţă din Noua Zeelandă au descoperit o tartă de fructe veche de 106 ani , "perfect conservată", într-un adăpost izolat din Antarctica, relatează joi DPA, citată de Agerpres.
Delicatesa, fabricată de firma Huntley şi Palmers, era încă înfăşurată în hârtie şi introdusă într-o cutie de metal, au anunţat joi cercetători de la Antarctic Heritage Trust din Christchurch.
"Să găsim o tartă de fructe atât de perfect conservată într-una dintre ultimele câteva cutii de metal corodate şi neidentificate încă a fost o surpriză destul de mare", a declarat managerul programului Lizzie Meek.
Echipa ei crede că prăjitura, găsită pe raftul unei colibe din Cape Adare, ar fi aparţinut expediţiei lui Robert Falcon Scott din 1911.
Aceste colibe sunt primele construcţii din Antarctica şi sunt singurele exemple rămase de construcţii umane din perioada explorărilor pe orice continent. Ele au fost construite de expediţia norvegiană a lui Carsten Borchgrevink în 1899 şi folosite mai târziu şi de expediţia lui Scott în 1911.
Deşi tarta cu fructe arată şi miroase ca şi cum ar fi comestibilă, gustul ei va rămâne un mister, întrucât este lipsit de etică ca oamenii de ştiinţă să-şi consume descoperirile, a declarat Meek pentru Newshub.
"Tarta cu fructe va merge înapoi unde a fost găsită, pe raftul unei colibe, şi vizitatorii vor putea să vadă cutia şi să audă povestea", a mai spus ea.
O echipă din cadrul Muzeului Canterbury din Christchurch a încheiat recent un proiect de 14 luni în cadrul căruia au fost conservate aproape 1.500 de artefacte din Cape Adare.