Oamenii de ştiinţă au descoperit, pentru prima dată, mănunchiuri de gene care se pare că sunt în strânsă legătură cu inteligenţă. Vorbim aici de două reţele, numite M1 şi M3, iar fiecare constă în sute de gene individuale şi se crede că influenţează funcţiile cognitive, precum memoria, atenţia, viteză de procesare şi raţionamente.
De asemenea, cercetătorii consider că aceste gene sub sub controlul butoanelor care reglează funcţionarea reţelelor neuronale. Dacă această ipoteza e corectă şi se confirmă, am putea să ne controlăm inteligenţă genetică şi să ne îmbunătăţim capacităţile cognitive. “Ştim că genetică are un rol important pentru inteligenţă, dar până acum nu ştiam care sunt genele relevante. Această cercetare evidenţiază câteva dintre genele implicate în inteligenţă umană, precum şi interacţiunea stabilită între ele”, a spus Michael Johnson, neurolog la Colegiul Londonez Imperial din Marea Britanie, informează independent.co.uk.
Această descoperire ce poate fi considerată epocală a fost făcută în timp ce oamenii de ştiinţă examinau creierele pacienţilor care au fost supuşi neurochirurgiei pentru tratamentul epilepsiei. Cercetătorii au examinat mii de gene şi le-au combinat pe cele de la e la oameni sănătoşi, supuşi la teste IQ cu altele de la oameni cu dizabilităţi şi probleme neurologice. Făcând o simplă comparaţie, oamenii de ştiinţă au descoperit că unele dintre genele care influenţează inteligenţă în cazul oamenilor sănătoşi pot provoca probleme neurologice semnificative, dacă suferă mutaţii. “Inteligenţa e guvernată de grupuri mari de gene care lucrează împreună, la fel că o echipa de fotbal formată din jucători în diverse poziţii. Am folosit analiză pe computer pentru a identifica genele care lucrează împreună pentru a ne influenţa abilitatea cognitivă de a crea amintiri sau decizii sensibile, atunci când suntem puşi în faţă informaţiilor complexe. Am descoperit că unele dintre aceste gene se suprapun cu cele care provoacă dizabilităţi sau epilepsie”, a mai spus Johnson.
Acest studiu a fost publicat în revista Nature Neuroscience şi se află într-o faza incipientă. De asemenea, Johnson crede că este posibil să modificăm aceste gene pentru a obţine un nivel mai mare de inteligenţă, dar deocamdată e doar o ipoteză.