Cum s-a format cea mai tânără exoplanetă

În imaginea alăturată, observăm naşterea celei mai tinere planete extrasolare (exoplanetă) cunoscute până acum. Folosind date de la telescopul Keck, din Hawaii, astronomii au putut prezenta fazele formării unei planete care creşte cu ajutorul gazului şi prafului cosmic provenit de la o stea asemănătoare Soarelui, informează boston.com.

Steua LkCa 15 se află la 450 de ani lumină de noi şi este un pic mai mică decât Soarele, dar mult mai tânără: are abia două milioane de ani. Planeta LkCa 15 b ste reprezentată prin punctul albastru din imaginea din dreapta. Vârsta stelei indică faptul că planeta este de cel puţin cinci ori mai "tânără" decât celelalte planete extrasolare descoperite până acum.

Planeta are o masă de aproximativ cinci ori mai mare decât Jupiter (cea mai mare planetă din Sistemul Solar) şi orbitează steaua sa la o distanţă asemănătoare cu cea dintre Uranus şi Soare.

Distanţa aceasta foarte mare (să nu uităm că Uranus este a şaptea planetă de la Soare) spune astronomilor ceva: e puţin probabil ca, în acea zonă, să existe cantităţi însemnate de praf şi gaz. Asta înseamnă că este puţin probabil ca această planetă să se fi format prin acumulare de material în jurul unui miez, precum un bulgăre de zăpadă pe care îl rostogolim la vale.

Astronomii propun o altă variantă: planeta a luat naştere când o instabilitate gravitaţională a dus la formarea de cocoloaşe gigantice de gaz şi praf cosmic, care au fuzionat şi a rezultat o structură compactă.