DESCOPERIRE senzațională. Ce se poate produce din LACRIMI

Plânsul are puteri nebănuite pentru că din lacrimi se poate produce curent electric.

Oamenii de știință irlandezi au învățat cum să extragă energie electrică din lacrimi, o tehnologie care poate găsi numeroase aplicații în viitor.

 O echipă de cercetători la Universitatea din Limerick a făcut o descoperire senzaţională: cristalele de lizozim, o proteină produsă de fiecare dată când plângem, produc o descărcare electrică atunci când sunt presate.

Procesul este cunoscut sub numele de piezoelectricitate și se ştie de mult timp că se produce în cazul aplicării unei presiuni asupra unui cristal de cuarț, rezultând apariția unei sarcini electrice. Descoperirea poate fi utilizată în moduri inovatoare, cum ar fi transplanturile de ochi sau conceperea de electronice flexibile pentru dispozitive biomedicale, scrie novini.bg.

Lacrimile nu sunt identice şi se diferenţiază prin motivul care le provoacă şi chiar prin compoziţia chimică.

 Lacrimile bazale sunt prezente tot timpul şi au rolul de a lubrifia ochii, de a hrăni şi de a proteja globul ocular.

Al doilea tip de lacrimi este cunoscut sub numele de lacrimi reflexe, care se formează pentru a proteja ochii de agenti iritanţi, cum ar fi vântul, fumul, sau ceapa. În sfârşit, al treilea tip este cel care apare după o ceartă, sau după un film impresionant. Lacrimile pe care le vărsăm în aceste situaţii sunt numite lacrimi emoţionale şi, se pare că ar conţine mai multe proteine decât celelalte două tipuri, dar cercetările sunt momentan incomplete.