Descoperire extraordinară lângă Iași. Seamănă cu piramidele egipteane și poate ascunde o imensă comoară din aur

O constructie imensa, veche de aproximativ 3.000 de ani, ce seamănă izbitor cu faimoasele piramide egiptene, se află la granița dintre județele Iași și Vaslui, în comuna Dranceni, sat Rasesti.

Aceasta ar putea aduce informații importante despre istoria întregului spațiu european, dar și a celui asiatic. Până acum, cu toate că numeroși cercetători au investigat-o, nimeni nu poate oferi date exacte în legătura cu originile și semnificațiile sale. Denumită generic "Movila de la Rabaia", ipotezele de lucru ale arheologilor alături de legendele vehiculate pe seama ei sunt extrem de interesante.

Aur și oseminte umane

Constructia a fost studiată și analizată de numeroși specialisti și istorici. Cele mai profunde cercetări au fost făcute profesorul Dan Gh. Teodor, fost director al Institutului de Arheologie din Iași. Acesta, în 1961, a fost desemnat sa deruleze un sondaj arheologic de verificare a zonei.

"Eu am cercetat această Movilă a Rabaiei. Chiar am făcut și săpături în interiorul ei. Astfel, am găsit o construcție, într-o galerie, cu bârne și un strat de cenușă. De asemenea, resturile ceramice și vârful de săgeată din bronz fiind specifice civilizatiei sciților regali, din perioada secolelor IV - V i.d.Hr.

Daca ipoteza formulata pe baza observațiilor făcute se vor dovedi reale, ar trebui să admitem că Movila Rabaiei este mormântul unui important conducator scitic, complexul funerar fiind asemănător cu cel al tumulilor scitici atestati și cercetati partial din zonele de la nordul Marii Negre", dezvaluie prof. Teodor pentru bzi.ro.

Pe de alta parte, arheologul afirmă că este foarte posibil ca, la o cercetare amănunțită a întregii construcții, ar putea fi găsit și aur sau resturi de oseminte umane.