Cu ajutorul robotul marţian Curiosity, oamenii de știință de la NASA au detectat la suprafaţa planetei Marte azot în nitraţi, element esenţial vieţii. Descoperirea aduce astfel o dovadă în plus că pe Planeta Roşie au existat în trecut condiţii propice existenţei vieţii.
Cercetătorii subliniază totuşi că nu există niciun indiciu care să sugereze că moleculele de nitrat descoperite de un instrument de pe Curiosity provin de la un organism viu.
Echipa care lucrează la misiunea Curiosity a descoperit deja indicii care arată că a putut exista viaţă pe Marte acum câteva miliarde de ani. Printre acestea, prezenţa în abundenţă a apei lichide în albii ale unor foste râuri şi a unor materii organice în craterul Gale, unde s-a aşezat robotul în august 2012, notează Agerpres.
Curiosity a mai detectat în luna decembrie a anului trecut, aproape de suprafaţa planetei Marte, emanaţii regulate de metan, fără să poată determina originea gazului care, pe planeta noastră, provine în proporţie de 95% de la microorganisme.
Scopul misiunii Curosity este să stabilească dacă Marte era locuibilă în trecut, având toate condiţiile necesare existenţei vieţii microbiene.