Descifrarea dress code-ului

Hainele pe care le purtăm la diferite ocazii au o importanţă socială, cu reguli şi aşteptări ce diferă în funcţie de eveniment şi de circumstanţe.

De fiecare dată când primim o invitaţie în care este specificată ţinuta (black tie, smart casual, etc.), începem să ne gândim ce ar fi mai potrivit de purtat la evenimentul respectiv.

Avem ceva idee despre ce înseamnă diferitele tipuri de ţinute, dar oare alegem de fiecare dată corect?

Hainele pe care le purtăm la diferite ocazii au o importanţă socială, cu reguli şi aşteptări ce diferă în funcţie de evenimentul la care suntem prezenţi şi circumstanţele respective. Astfel, dress code-ul variază în funcţie de ţara de origine, de statutul social, de domeniul de activitate, de religie, etc.

În fiecare cultură, purtarea unei anumite ţinute se adaptează transmiterii unui anume mesaj social.

"White tie"

Să încercăm o structurare a diverselor ţinute cerute în invitaţii la petreceri sau alte tipuri de evenimente şi îmi cer scuze dacă o să folosesc mai mult expresii în limba engleză, dar acestea au pătruns atât de adânc în vocabularul şi obişnuinţa noastră zilnică, încât cu greu pot fi traduse astfel încât să reflecte fidel conţinutul.

Cel mai adesea, dress code-ul reprezintă o serie de reguli scrise şi nescrise referitoare la ce să porţi şi când. În cele ce urmează vom încerca trecerea în revistă a tipurilor de dress-code tipice stilului european, pentru ţările cu tradiţii specifice (India, Iran, ţările africane), vestimentaţia având rolul ei bine definit, mai mult sau mai puţin înrădăcinată în cultura locală.

În trecut, stilul formal sau ultra formal reprezenta ţinuta pentru evenimente de genul balurilor, galelor de caritate, recepţiilor, aniversărilor şi consta, la bărbaţi, în purtarea "white tie", adică frac, pantaloni cu vipuşcă, cravată şi vestă albă, precum şi a însemnelor şi medaliilor, dacă existau, a mănuşilor albe sau a unei eşarfe albe. La femei, ţinuta "white tie" reprezenta "rochia de bal", fastuoasă, amplă, din materiale preţioase, şi a pantofului asortat, model închis, precum şi a mănuşilor. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/P2FEPWnUUmQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Un stil mai puţin constrângător

În vremurile contemporane, folosirea a "white tie" şi a "rochiei de bal" este considerată desuetă, acestea rămânând apanajul caselor regale în anumite situaţii. La evenimentele amintite mai sus, recepţii, baluri, gale, este folosit în vremurile noastre codul "black-tie". Acest dress-code este cerut de cele mai multe ori la unele recepţii, premiere teatrale sau cinema tografice, nunţi, etc. şi este unul mai puţin constrângător şi strict. Pentru bărbaţi, acest stil înseamnă "black-tie", anume smoking şi papion de culoare neagră, din mătase, cămaşă albă pentru smoking, pantofi de lac negri, eventual o eşarfă albă.

De ademenea, accesoriile trebuie alese cu multă grijă - butoni, ceas. Pentru femei, stilul semi-formal înseamnă purtarea "rochiei de seară", adică rochia lungă, cu diverse croieli şi din materiale de obicei preţioase. În ultima vreme însă, sunt acceptate ca şi rochii de seară pentru stilul semi-formal şi rochiile până la jumătatea genunchiului sau a gambei, cu o croială bine definită şi eventual împodobită cu pietre sau alte accesorii. Se mai numeşte şi codul "bussines standard" sau "bussines formal" deoarece este întâlnit cel mai des la întâlnirile de afaceri, conferinţe, etc. Semnifică, pentru bărbaţi, purtarea unui costum, de culoare închisă şi a cravatei asortate, precum şi a cămăşii, care trebuie să fie obligatoriu cu mâneci lungi. Pentru femei, acest dress-code urmează direcţia pentru bărbaţi - costum compus din haină şi fustă sau pantaloni asortaţi, completată de o bluză. Aici femeile îşi pot reflecta stilul personal şi feminitatea, prin asocierea unei bluze delicate, din mătase, într-o culoare mai veselă, pentru îndulcirea culorii dure şi închise a costumului.

Este de asemenea acceptată în stilul informal şi rochia din stofă, bine croită, până la jumătatea genunchiului sau imediat sub acesta, cu umerii acoperiţi, sau aşa-zisa rochie de cocktail. De altfel, stilul "informal" şi cel "cocktail attire" se suprapun la un moment dat, cu diferenţe legate de sezon, moment al zilei sau de locul de desfăşurare al evenimentului. Bijuteriile acceptate sunt cele fine, discrete şi care să nu capteze întreaga atenţie a ţinutei. Acest dress-code este unul mai puţin formal din toate punctele de vedere, lăsând o mai mare libertate de mişcare şi de adaptare, şi în care personalitatea şi ingeniozitatea fiecăruia iese la iveală. Se deosebesc şi în cadrul acestui dress-code câteva categorii.

"Smart casual" de obicei reprezintă purtarea unui blazer sau a unei jachete, a unui tricou cu guler şi a pantalonilor la dungă. Pantofii pot fi şi fără şireturi, dar în nici un caz genul pantof sport sau sandala. Acest dress code este cerut în anumite întâlniri de afaceri, mai relaxate, la anumite evenimente în aer liber sau pentru o ieşire seara în oraş. Femeile pot adapta o gamă largă de componente, de la pantalon larg şi maletă până la rochii din materiale fluide, bluze din matase şi fuste asortate.

De la business la street-wear

"Business casual" sau "casual-chic" este un dress code cu standarde ce diferă de la oraş la oraş, de la o ramură la alta şi chiar de la o societate la alta. Este un stil relaxat, unde însă jeansul nu este acceptat, şi nici alte elemente "sportive". Îl găsiţi folosit de membrii unor cluburi exclusiviste, unor "frăţii", de cele mai multe ori având pe jachetă, cămaşă sau tricou polo însemnele societăţii respective.

"Street-wear" sau moda străzii, un dress-code ce nu îl veţi găsi tipărit pe nici o invitaţie la nici un eveniment. Este un stil personal, în acord cu ce ne avantajează şi cu tendinţele momentului. Aici fiecare îşi poate lăsa imaginaţia să zburde, atâta timp cât nu ofensează însă pe nimeni şi nu întrece anumite limite ale decenţei.

Mai există aşa-zisele dress code-uri tematice, cu ocazia petrecerilor unde ţinuta aşteptată trebuie să se încadreze sau să aibă elemente de legatură cu tema dată. Interpretarea temei ţine iarăşi de personalitatea şi stilul fiecăruia, şi, ca un sfat, nu trebuie să mergeţi îmbrăcat din cap până în picioare în genul "burlesque" spre exemplu, un simplu accesoriu sau piesă din vestimentaţie fiind de ajuns pentru respectarea temei propuse. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/3w-UVY7Kmq4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>