Derby din amintiri

Aflate in afara podiumului Ligii I, Steaua si Dinamo, echipe care dominau candva campionatul, se lupta sa-si salveze imaginea distrusa in acest sezon.

Steaua - Dinamo a fost ani de zile derby-ul care decidea campioana in prima divizie a fotbalului romanesc. In aceasta seara, de la ora 20.30 (in direct, la Kanal D), cele doua mari rivale se vor lupta sa-si salveze imaginea sifonata dupa un sezon dezamagitor. Steaua se afla pe locul sapte, iar Dinamo - pe cinci. Cine invinge ramane in lupta pentru un loc pe podium, iar cine pierde se scufunda.

Presiunea derby-ului apasa in special pe umerii celor doi antrenori. Marius Lacatus stie ca doar rezultatele ii garanteaza postul, in timp ce aventura lui Walter Zenga pe banca tehnica a formatiei Dinamo s-ar putea incheia in cazul unei infrangeri in Ghencea.

Fotbalistii, pusi la zid

Gigi Becali a anuntat ca nu le va da nicio prima jucatorilor Stelei. „Meciul cu Dinamo este cel mai important de anul asta. Daca invingem, ne mai luptam la titlu, daca nu - la revedere titlu. S-a terminat definitiv. In cazul unei infrangeri si locul doi ar fi compromis. Jucatorii nu mai iau nicio prima pana nu obtin rezultate. Au salarii, sute de mii de euro in cont, le ajunge!”, s-a infuriat Becali.

Jucatorii dinamovisti au fost avertizati de Cristi Borcea ca la acest meci isi joaca viitorul in Stefan cel Mare. Pentru fostii stelisti Walter Zenga si Gabriel Bostina este prima vizita in Ghencea din postura de adversari. Partida va fi arbitrata de bucuresteanul Alexandru Deaconu. Un ama-nunt interesant este faptul ca Deaconu a fost junior la Steaua!

Dica pleaca in decembrie

Pana aseara se vandusera aproximativ 10.000 de bilete, la care se mai adauga cele 1.220 de tichete date galeriei dinamoviste si cei 5.000 de abonati ai gazdelor. Ordinea la stadion va fi asigurata de 400 de jandarmi. Nicolae Dica a declarat cotidianului portughez „Record” ca „din decembrie las fotbalul romanesc si pe Steaua”, recunoscand ca Benfica Lisabona ar putea fi noua sa destinatie.

Echipe probabile

Steaua: Zapata - Emeghara, D. Goian, E. Baciu, Nesu - M. Croitoru, Lovin, Ov. Petre, Cristocea - N. Dica, V. Badea. Antrenor: Marius Lacatus.

Dinamo: Lobont - Galliquio, Moti, St. Radu, Pulhac - Ad. Cristea, Margaritescu, Ropotan, Bostina - Fl. Bratu, Danciulescu. Antrenor: Walter Zenga.

REMEMBER

Fotbalul, jucatorii si dictatorul Duelurile Steaua - Dinamo au fost dintotdeauna partide cu „grad ridicat de risc” atat pe teren, cat si in tribune. Rivalitatea a atins cote dintre cele mai inalte, iar combatantii au recurs la gesturi care au intrecut de multe ori limitele.

Un moment memorabil al „eternului - derby” s-a petrecut pe 22 martie 1989. Nu trecuse niciun an de la finala Cupei Romaniei, cand „ros-albastrii” s-au retras de pe teren si au primit trofeul la ordinul lui Valentin Ceausescu.

Andone, salvat de Lacatus Steaua a castigat in Ghencea in fata rivalilor de moarte cu 2-1, printr-un gol marcat de Gabi Balint in minutul 87, dupa ce arbitrul Ion Craciunescu dictase doua eliminari din echipa Ministerului de Interne, Rodion Camataru si Claudiu Vaiscovici.

Ioan Andone, capitanul dinamovistilor, n-a mai rezistat si s-a dezlantuit in fata tribunei oficiale unde se afla Valentin Ceausescu, protectorul „ros-albastrilor”. „Au fost multi nervi atunci. Puteam sa ma termin ca om, nu doar ca jucator sau antrenor. A fost pasiune si nebunie. Am facut un gest obscen cu ambele degete mijlocii, dar n-a fost vorba ca mi-am dat chilotii jos sau mai stiu eu ce. Asemenea gesturi obscene s-au facut peste tot in lume, dar in perioada aceea nu se putea. Exista casete video care pot dovedi ce am facut atunci”, a povestit Andone.

Tot atunci, nervos, Rodion Camataru a lovit cu piciorul unul dintre peretii vestiarului, care s-a spart. Peretele fals era facut doar din placaj pentru ca spionii stelisti sa poata auzi indicatiile date de Mircea Lucescu, antrenorul dinamovistilor. Dupa acel meci, Ioan Andone a fost „suspendat pana la incheierea campionatului, cu interzicerea de a mai fi component al echipei nationale”.

Actualul antrenor de la CFR Cluj a fost salvat chiar de un stelist, Marius Lacatus, actualul tehnician din Ghencea. „Dupa meciul Romania - Danemarca, m-am dus cu Andone la Valentin Ceausescu si s-a terminat totul”, ne-a declarat „Fiara”.

Incidentele dintre stelisti si dinamovisti au aparut chiar de la primul meci disputat de cele doua echipe. Pe 20 noiembrie 1948, Dinamo a invins pe CSCA, in deplasare, pe stadionul „Venus”, cu 1-0. In cronica din „Sportul Popular” din 21 noiembrie 1948, Petre Gatu a relatat un incident intre „stelistul” Dusan si dinamovistul Carol Bartha. Dusan se pregatea sa degajeze, iar Bartha a incercat sa-i blocheze executia, dar l-a lovit. „Militarul” a ripostat cu o palma peste gura data adversarului.