Der Spiegel:”Criza coronavirusului produce în România fenomene stranii”

State est-europene au luat măsuri drastice pentru a încetini răspândirea bolii Covid-19, deși situația nu e atât de disperată ca în Italia. Jurnaliștii de la săptămânalul german Der Spiegel cred că, cel puțin în parte, aceste decizii prompte se explică prin faptul că guvernanții se tem că sistemele de sănătate ale acestor țări ex-comuniste nu se pot ridica la înălțimea provocării.

“Polonia a fost una dintre primele țări europene care și-au închis frontierele, iar de atunci aproape toate țările est-europene de la statele baltice în nord la cele balcanice în sud, au urmat exemplul Varșoviei. Viața publică din regiune a înghețat practic și centrele vechi ale Pragăi, Cracoviei și altor orașe sunt pustii. /.../

Dar aceste măsuri de prevenție ascund mai mult decât se vede la prima vedere. Țările est-europene a o nevoie chiar și mai mare să facă tot ce le stă în puteri pentru a bloca virusul, întrucât multe dintre sistemele lor de sănătate sunt cu mult mai vulnerabile (dect cee din Vest n.r.). Vreme de ani, mii de medici și asistente au părăsit țări precum România și Bulgaria pentru salariile mai bune din statele vest-europene.

„Sistemele de sănătate din Europa Centrală se află sub presiune de o vreme, expresie a unei combinații între penuria de personal - parțial provocată de salariile situate la un minim istoric și de nivelurile ridicate ale emigrației - și un lung istoric al investițiilor insuficiente în instituțiile spitalicești”, a declarat pentru site-ul de știri Balkan Insight Martin McKee, profesor de sănătate publică europeană la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Deocamdată, au fost relativ puține cazuri [de Covid-19 - n.trad.] confirmate în Europa de Est. /.../ Dar fiecare țară din Europa Centrală și de Est se confruntă cu problemele ei proprii. /.../

 

România

 

Cu 260 de cazuri confirmate (între timp au devenit 277, n,r.) criza coronavirusului a produs un România un fenomen politic mai degrabă straniu. Opoziția social-democrată a votat în februarie o moțiune de cenzură împotriva guvernului liberal. Dar, la începutul acestei săptămâni, aceeași opoziție de centru-stânga și-a declarat susținerea pentru guvern. Strategia partidului pare fi aceea de a le permite liberalilor s-o dea în bară în ce privește gestionarea crizei, în speranța că ulterior se vor ține noi alegeri în acest an. /.../”