Dezbaterile din Germania opresc controversatul proiect de conducte rusești. Cei mai importanți politicieni din Germania, din toate partidele solicită suspendarea construcției conductei de gaze naturale Nord Stream 2 ca urmare a otrăvirii lui Alexei Navalni. Dar guvernul Merkel rezistă până acum la astfel de apeluri, scrie Der Spiegel.
Oficial, a fost o invitație pentru o cafea, miercuri, când cancelarul Angela Merkel și-a adunat cei șase miniștri cei mai importanți în cancelarie. O întâlnire oficială a Cabinetului de securitate ar fi atras prea multă atenție. Discuția s-a axat pe soarta lui Alexei Navalni, politicianul rus de opoziție care a fost otrăvit în Rusia și care primește acum tratament la Spitalul Universitar Charité din Berlin.
Mai exact, rezultatele unei analize efectuate de Institutul de Farmacologie și Toxicologie Bundeswehr din München sosiseră și un chirurg-șef din armata germană era la dispoziția participanților pentru a le explica miniștrilor datele medicale. Aceste rezultate au fost o bombă politică, notează Der Spiegel.
Potrivit participanților la întâlnire, medicul militar a spus că nu există nicio îndoială că otrava folosită pe Navalni aparține familiei de unuia din cei mai letali agenți toxici produși vreodată: Noviciok.
Urme ale neurotoxineii au fost găsite în probe de sânge, urină și piele prelevate de la Navalny, precum și pe o sticlă de apă pe care a avut-o cu el în călătorie. Membrii familiei sale păstraseră sticla după ce politicianul s-a prăbușit într-un zbor de la Tomsk la Moscova și au predat-o medicilor din Berlin. Se crede că Navalni a băut din sticlă după ce a fost otrăvit, explicând urmele găsite pe recipient.
Un oficial al Cancelariei spune că informațiile împărtășite de medicul militar „au fost un adevărat șoc”. De atunci, a fost clar că relația Germaniei cu Rusia se va schimba semnificativ. Dovezile clare că a fost utilizat agentul toxic interzis la nivel internațional face extrem de probabilă ipoteza ca autoritățile de la Kremlinul au fost în spatele otrăvirii.
În aceeași seară, Merkel a ales cuvinte neobișnuit de dure în discursul public. "Ne așteptăm ca guvernul rus să facă o declarație cu privire la acest incident", a spus ea. "Există acum întrebări foarte serioase la care numai guvernul rus poate și trebuie să răspundă". Mingea este acum pe terenul Rusiei.
Între timp, la Berlin a izbucnit o dezbatere asupra sancțiunilor pe care guvernul german ar trebui să le ia în considerare. Expulzarea diplomaților ruși și sancțiunile împotriva persoanelor responsabile de anexarea Crimeei nu au impresionat Moscova. Sancțiunile economice împotriva anumitor industrii sau produse ar putea fi eficiente, dar probabil ar afecta și Germania, având în vedere că represaliile Moscovei împotriva acestor sancțiuni în trecut au fost la fel de severe.
Singura pedeapsă care ar afecta în primul rând Moscova ar fi o oprire a construcției pe conducta de gaz natural Nord Stream 2, care este aproape finalizată. „Indiferența guvernului german cu ochii înstelați față de brutalitatea președintelui Putin trebuie să se încheie în cele din urmă”, spune Agnieszka Brugger, vicelider al grupului Partidului Verde în parlament. „Încetarea Nord Stream 2 ar fi minimul”. Dezbaterea în Germania continuă.