Deputatul Diana Buzoianu: „Anul trecut, 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiat din pădurile românești nu au avut acte în regulă“
- Ghițulescu Radu
- 26 martie 2024, 21:47
Vicepreședintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic a Camerei deputaților, Diana Buzoianu, a explicat că 95% dintre infracțiunile silvice scapă nepedepsite.
Prezentă în cadrul mesei rotunde „Tranziție energetică și Sustenabilitate”, organizată de Capital și Infofinanciar, Diana Buzoianu a explicat că una din principalele cauze pentru calitatea proastă a aerului din Capitală este reprezentată de arderile ilegale.
„Vorbim de arderi ilegale de ani. Vedem descinderi în zonele în care se ard deșeurile. În fața instanței nu a ajuns însă decât un singur dosar pentru arderi ilegale în ultimii trei ani.“, a precizat vicepreședintele Comisiei pentru mediu.
Potrivit acesteia, situația se datorează și legislației. În urmă cu doi ani, a fost modificată legea privind infracțiunile referitoare la gestionarea deșeurilor. Noua lege prevede că, pentru demonstrarea infracțiunii, este necesară probarea unui prejudiciu rezultat. Conform sursei citate, au fost introduse drept criterii pentru calcularea prejudiciului modificarea solului, a apei și a subsolului. „Lipsește aerul! Deci, la infracțiunea de arderi ilegale, nu putem să demonstrăm un prejudiciu prin modificarea calității aerului. Asta este legea astăzi.“, a subliniat deputatul.
Nici cu tăierile ilegale nu stăm mai bine
Un al subiect abordat de vicepreședintele Comisiei de mediu a Camerei deputaților a fost cel al tăierilor ilegale.
„Am cerut date de la Ministerul Justiției și de la Parchetul General, cu privire la infracțiunile silvice. 95% din infracțiuni au fost clasate sau cu dosare finalizate cu renunțarea la urmărirea penală. Doar 5% din aceste dosare au ajuns pe masa unui judecător. Iar multe dintre ele nu s-au finalizat neapărat cu condamnări. În prima jumătate a lui 2023, doar 10 oameni au fost condamnați cu închisoare.“, a explicat Diana Buzoianu.
Potrivit deputatului, în România, în 2023, circa 20 de milioane de metri cubi de lemn nu au avut acte în regulă. Iar conform Comisiei Europene, în fiecare an pierdem 5 miliarde de euro din tăierile ilegale. „Ăștia nu sunt bani care se duc în neant. Sunt bani care se duc în buzunarele mafiei lemnului“, a mai precizat Buzoianu.