Deputatul Alexandru Muraru cere sancționarea lui Viktor Orban: „Am depus sesizare la CNCD pentru declarații rasiste și xenofobe”

Deputatul Alexandru Muraru cere sancționarea lui Viktor Orban: „Am depus sesizare la CNCD pentru declarații rasiste și xenofobe”Premierul Ungariei la Băile Tușnad. Sursa foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) este solicitat să se pronunțe cu privire la discursul premierului maghiar Viktor Orban, de la Băile Tușnad. Deputatul PNL Alexandru Muraru a anunţat că a sesizat instituția cu privire la posibile afirmații de natură rasistă și xenofobă din declarațiile șefului regimului de la Budapesta. Politicianul liberal îl acuză pe Orban că instigă la un „experiment social” similar celor din secolul trecut care au avut drept consecințe valuri de persecuții și crime rasiale.

Deputatul PNL Alexandru Muraru (foto 1) a anunțat că a sesizat oficial CNCD cu privire la discursul rasist al premierului maghiar, Viktor Orban, de la Băile Tușnad. El a precizat că discursul trebuie sancționat ca rasist, în baza reglementărilor privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.

„Am sesizat CNCD cu privire la discursul rasist susţinut de către domnul Viktor Orban, preşedintele FIDESZ, la Băile Tuşnad, în România, în data de 23.06.2022. În temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, am transmis către CNCD o sesizare privind constatarea şi sancţionarea contravenţiei prevăzută de art. 15 din OG 137/2000 săvârşită la dată de 23.06.2022, de către dl. Viktor Orban, preşedinte al partidului FIDESZ, aflat la Băile Tuşnad în cadrul unui eveniment privat, în afara activităţii sale de prim-ministru al Ungariei, într-o vizită care nu a fost inclusă într-un program oficial al Ministerului Afacerilor Externe din România”, a anunțat deputatul Alexandru Muraru într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în declarația la care face referire Viktor Orban ar fi exprimat „în mod clar” o formă de discriminare pe bază de rasă, naţionalitate, etnie. Discursul acestuia are drept scop restrângerea ori înlăturarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

„De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur şi simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite şi vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, este fragmentul, din discursul premierului maghiar, la care face referire deputatul PNL.

Alexandru Muraru: „Viktor Orban trebuie izolat internațional, regimul său e o sursă de derapaj la adresa valorilor europene”

Sursa foto. EVZ

Acuzații de rasism la adresa premierului maghiar

Totodată, Muraru a explicat că în baza acestei idei, Viktor Orbán ar fi afirmat că țările în care se amestecă europeni şi non-europeni nu mai sunt „naţiuni".

„Viktor Orban instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuţiei şi a crimelor secolului XX. Imunitatea diplomatică a d-lui Viktor Orban nu se referă la declaraţii, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acţiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tuşnad”, a arătat Alexandru Muraru, conform comunicatului.

El a precizat că aceste declarații care fac referire la „puritatea rasială” sunt inacceptabile într-o țară europeană precum România. Genul acesta de discurs este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în trecut.

„Declaraţiile care fac apel la «puritate rasială» sunt inacceptabile într-o Românie europeană şi tolerantă. Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie şi Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale”, a afirmat Alexandru Muraru.

Sursa foto: digi24.ro

Alexandru Muraru cere intervenția CNCD

Liberalul a mai arătat că CNCD nu este o instanţă de judecată, iar deciziile sale sunt supuse controlului de contencios administrativ. Drept urmare, a solicitat ca sesizarea sa să ajungă pe masa Colegiului Director al CNCD, astfel încât toţi membrii să se pronunţe.

Aceste din urmă precizări, din comunicatul de presă transmis de politicianul liberal fac referire la declarațiile lui Csaba Asztalos, șeful CNCD. El a declarat că instituția pe care o conduce nu se poate autosesia în privința declarațiilor făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad. Csaba Asztalos a afirmat că premierul maghiar ar beneficia de imunitate jurisdicțională, potrivit dreptului internațional.

„Eu personal, dacă nu consideram că există imunitate jurisdicțională, inițiam o procedură de autosesizare în calitatea mea de membru al colegiului director”, afirma Csaba Asztalos (foto 2).

Precizările lui Csaba Asztalos cu privire la discursul de la Băile Tușnad

El i-a răspuns lui Radu Carp, profesor universitar numit de Parlament la propunerea PNL în consiliul de administrație al TVR. Acesta l-a acuzat că ar fi indus în eroare deliberat opinia publică și îi ceruse demisia.

„Afirmația dl. profesor Carp potrivit căreia m-aș fi solidarizat cu Orbán Viktor, le calific ca o manipulare, o acuzație extrem de gravă la adresa mea, o incitare la ură împotriva persoanei mele, doar pentru că sunt etnic minoritar, și nu sunt dispus la teste de loialitate. Eu nu m-am pronunțat pe fondul declarațiilor premierului maghiar, din următoarele motive:

reprezint o instituție publică a statului român; declarațiile premierului maghiar constituie o problemă de relații externe, politică externă a României, iar potrivit Constituției României, competența în politica externă revine președintelui statului, guvernului prin Ministerul Afacerilor Externe, deci în acest caz nu CNCD. Instituțiile mai sus amintite s-au pronunțat, exprimând clar poziția statului român” a transmis Csaba Asztalos.

Cei interesați pot face plângeri împotriva lui Orban

El a mai arătat că a exprimat public o opinie juridică cu privire la admisibilitatea unei plângeri împotriva unui șef de stat străin. Drept urmare, a indicat că toți cei ce doresc pot depune sesizare la CNCD.

„Faptul că mi-am exprimat public o opinie juridică cu privire la admisibilitatea unei plângeri împotriva unui șef de stat străin, care a săvârșit o posibilă faptă de discriminare (posibilă pentru că nu ne-am pronunțat pe fond), nu înseamnă că doritorii nu pot depune plângere la CNCD. Dimpotrivă. Dacă o fac, prima analiză va fi a cea a excepțiilor (competență, imunitate jurisdicțională etc.). Așa că, oricine poate depune plângere pe declarațiile în speță ale premierului maghiar”, a mai scris Csaba Asztalos.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a avut o intervenție la Băile Tușnad împotriva „amestecului” de rase europene și non-europene.

„Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orbán.

El a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”. Aceste declarații au stârnit un val de reacții atât în România, cât și la nivel european.