Deputaţii PDL negociază bugetul cu pumnul în masa lui Boc

Deputaţii PDL au început să-l strângă mai devreme cu uşa pe premier ca să obţină maximum din buget pe fondul asumărilor programate de guvern.

Chiar dacă bugetul pe 2011 ajunge în parlament peste o lună, deputaţii PDL au şi declanşat operaţiunea "mai mulţi bani pentru colegii", cu care plănuiesc să-l strângă pe Emil Boc cu uşa. Ofensiva pornită public de Cezar Preda, dar înăbuşită de Traian Băsescu, a reînviat zilele acestea, deputaţii PDL ameninţându-l pe Boc, prin soli, că, dacă nu cade la pace dinainte, nu-i vor vota bugetul.

Calculul se bazează şi pe suprapunerea presiunilor peste angajările de răspundere pe legea salarizării sau a educaţiei la care guvernul depinde de ei.

Mai mult, PDL-iştii au găsit şi formula magică prin care banii pe care îi revendică să nu mai apară la vedere, ca în anii trecuţi: camuflarea sumelor negociate direct în propunerea înaintată de guvern parlamentului.

"Pustnicul" Preda şi cei 50 de nemulţumiţi

Deputaţii au decis să bată cu pumnul în masă la întâlnirea de luni a grupului, când, potrivit unor surse din interior, ofensiva "Preda" s-a dovedit a avea foarte mulţi simpatizanţi.

"În 2009 n-au fost bani, în 2010 n-au fost, nu se mai poate. Aşa, eu nu votez bugetul", a deschis lista Zamfir Iorguş. Chiar dacă s-a declarat "de-acum pustnic", nici Cezar Preda n-a stat deoparte. "Eu nu vreau să destabilizez pieţele financiare. De-acum o să fiu un pustnic", ar fi ironizat vicepreşedintele PDL reproşul recent al lui Băsescu la adresa sa, declarându-se însă convins că, dacă îi nominalizează pe loc pe "cei 50" despre care a susţinut că se vor opune unui buget al lui Boc construit pe "favoritismele de anul trecut", nu greşeşte niciunul.

În grupul de presiune s-a băgat şi Mihai Boldea, fluturând un plan care să răspundă principalei manii a PDL: secretomania. Astfel, guvernul ar urma să centralizeze cerinţele financiare ale PDL-iştilor şi să şi le asume ca propuneri în buget, fără a mai fi nevoie de amendamente la vedere. Motivul invocat: teama de presă. "O să ne calce iarăşi în picioare televiziunile dacă mai facem ca anul trecut. Mai bine să facem propunerile înainte, ca guvernul să le prindă direct în proiectul de buget, fără să mai apară ca amendamente ale noastre", a sărit Boldea.

Miniştrii, la apel

Prins la mijloc, secretarul de stat care face bugetul, Gheorghe Gherghina, le-a sugerat să vorbească direct cu miniştrii. "Eu nu fac decât să asamblez ce primesc din ministere", s-a eschivat el.

Entuziaşti, deputaţii i-au cerut imediat lui Mircea Toader să-l cheme pe Boc la discuţii printr-o scrisoare deschisă cu circuit închis.

În paralel, din om în om s-a răspândit deja mesajul că "celulă de criză" a nemulţumiţilor îşi dă întâlnire luni. Principala revendicare este depăşirea sumei de 70.000 de euro primită anul trecut pe colegiu şi eliminarea favoritismelor. Bătaia se dă în special pe bugetul Educaţiei şi pe cel al Cultelor, departament aflat acum în subordinea lui Boc.