Cu majoritatea deţinută în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, PSD şi PNL au decis creşterea pensiilor şi reducerea vârstei de pensionare.
PSD şi PNL şi-au mobilizat, ieri, parlamentarii din Comisia de muncă şi, profitând de majoritatea pe care încă o deţine în acest for, au decis reexaminarea întregii legi a pensiilor, nu numai a articolului referitor la vârsta de pensionare a femeilor, invocat de preşedintele Traian Băsescu atunci când a retrimis actul normativ la parlament.
Liberalii, arată surse din partid, s-au înţeles încă de dimineaţă, din timpul şedinţei Delegaţiei Permanente, ca nici un deputat PNL din Comisia de muncă să nu lipsească de la întrunire. Semnalul a fost dat chiar de Victor Paul Dobre, care este şi preşedintele Comisiei.
La fel de mobilizaţi au fost şi social-democraţii, care au invocat inclusiv argumente gramaticale pentru dezbaterea întregii legi. "Facem o simplă analiză sintactico- morfologică. Domnul preşedinte semnează o hârtie prin care spune următorul lucru: Cerere de reexaminare a legii privind sistemul unitar de pensii publice. Ce reexaminăm? Legea. Care lege? Privind sistemul unitar de pensii publice. Culmea, nu numai limba română ne dă dreptate nouă, celor care am propus tratarea în ansamblu a legii, dar şi articolul din Constituţie, care spune aşa: înainte de promulgare, preşedintele poate cere parlamentului o singură dată reexaminarea legii. Să începem din noua aceeaşi analiză sintactico-morfologică?", a întrebat retoric Adrian Solomon, deputat PSD.
Opoziţia pensionează femeile la 60 de ani
După ce, cu 12 voturi "pentru" şi opt "împotrivă", plenul Comisiei a decis reexaminarea tuturor articolelor din lege, deputaţii puterii au părăsit sala. "Nu sunt părtaş la infracţiune. Se încalcă Constituţia", a spus nervos democrat-liberalul Silviu Prigoană.
Astfel, în absenţa reprezentanţilor puterii, deputaţii PSD şi PNL au decis ca valoarea punctului de pensie să fie de 45% din salariul mediu pe economie. O altă modificare a vizat vârsta de pensionare. Deputaţii din Comisia de muncă au decis să o reducă la 60 de ani pentru femei şi la 64 pentru bărbaţi. Puterea contraatacă în plen
Victoria de ieri este doar una de etapă. Partidele din coaliţia de guvernământ încearcă să câştige majoritatea în Comisia de muncă. Pe de o parte, mobilizându-şi la şedinţă toţi reprezentanţii, pe de altă parte încearcă să-şi suplimenteze numărul de membri în Comisia de muncă prin alocarea unui loc şi deputaţilor independenţi.
În final, ultimul cuvânt asupra legii îl va avea plenul Camerei Deputaţilor , unde PDL, UDMR, minorităţile şi independenţii deţin majoritatea, iar Roberta Anastase este cea care numără voturile. În plenul Camerei este de aşteptat ca modificările operate ieri de Comisia de muncă să fie să fie anulate.
În acest fel, legea pensiilor s-ar putea întoarce la Traian Băsescu pentru promulgare în forma în care a ajuns iniţial.