Membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor au discutat azi o adresă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care solicită documente referitoare la ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Deputații din Comisia Juridică s-au reunit la ora 8, a precizat vicepreședintele acesteia, Nicolae Nica.
"Nu suntem un cuib de corupți. S-a votat. Vom da punctul nostru de vedere Biroului permanent, cum că este legal să prezentăm aceste documente cu menţiunea că ele sunt afişate pe site şi să inserăm şi în acel punct de vedere scris şi prevederile articolului 72 din Constituţie şi celelalte observaţii cu privire la corespondenţă", a precizat acesta.
Comisia a decis să predea DNA documentele cerute cu privire la ASF.
"Vom printa documentele și le vom da. Dar mie îmi scriu oameni să nu votez o lege și îi întreb de unde știu ziua când se discută și îmi spun că de pe site", a mai precizat acesta.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat ieri că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Camerei Deputaţilor să-i pună la dispoziţie documente referitoare la ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară folosind un mod de comunicare care nu este corespunzător cu democraţia şi cu statul de drept.
"Nu am primit un document oficial din partea procurorului şef al DNA, aşa cum făcea doamna Kovesi. Am primit din partea unui procuror de secţie vineri o solicitare, astăzi am introdus-o pe ordinea de zi. Ni se cer imperativ documente legate de votul şi dezbaterea pe proiectul cu ordonanţa ASF. Am cerut de urgenţă Comisiei juridice să ne dea un punct de vedere pe această temă şi am primit mandat din partea Biroului permanent să am o discuţie cu ministrul Justiţiei şi cu procurorul general. Este pentru prima dată după foarte mulţi ani când un procuror general nu corespondează cu Camera Deputaţilor şi ni se cere imperativ un document, ni se dă o persoană de contact, un sublocotenent, şi suntem atenţionaţi că dacă nu le trimitem până mâine (n.r. - marţi) la 12,00 vor veni personal să le ia", a spus Zgonea la finalul şedinţei Biroului permanent al Camerei.
Procurorii DNA verifică modul în care în anul 2013 a fost retras de la Senat un proiect de lege privind ASF, adoptat de Guvern sub forma unei ordonanţe de urgenţă.
Detalii despre această ordonanţă de urgenţă apar în referatul prin care DNA a solicitat instanţei arestarea omului de afaceri Ilie Carabulea şi a lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al ASF. Anchetatorii susţin că Mîrzac avea ca obiectiv crearea unui pol de influenţă şi ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al ASF, situaţie în care ar fi protejat mai bine interesele companiei de asigurări Carpatica Asig SA, controlată de Ilie Carabulea.
Mîrzac şi-ar fi folosit influenţa politică pentru a promova o ordonanţă de urgenţă în Guvern, care avea ca obiectiv introducerea în legea de organizare a ASF a unor incompatibilităţi, astfel încât să-l determine pe Daniel Tudor să demisioneze din funcţia de vicepreşedinte al ASF.