Trei deputaţi pro-ruşi de la Chişinău au scăpat de amenzi, după scandalul panglicii

Trei deputaţi pro-ruşi din Parlamentul de la Chişinău au fost salvaţi de instanţă de amenzile aplicate de poliție, după ce aceștia au purtat panglica Sfântului Gheorghe la parada din data de 9 mai, organizată în centrul Capitalei.

Este vorba despre deputații socialiști Adela Răileanu și Vladimir Odnostalco, dar și Alexandr Suhodolski, deputat socialist care a părăsit primăvara trecută partidul şi a aderat la o formaţiune afiliată fostului deputat Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare.

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a declarat nule procesele-verbale și deciziile agentului constatator de sancționare contravențională a deputaților care și-au prins la piept panglica negru-oranj. 

Deputații au scăpat, dar nu de tot

Şeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu a declarat pentru postul de televiziune de la Chişinău TV8 că mai există şanse ca cei trei deputaţi să răspundă pentru sfidarea legii. „Instanța este liberă în luarea deciziilor. Au mai existat și alte decizii, iar experiența a arătat că chiar dacă prima instanță a dat câștig de cauză unor persoane cu funcții de demnitate publică, Curtea de Apel a revizuit și a menținut procesele verbale întocmite de poliție. Vedem deciziile la CA”, a subliniat șeful IGP.

De altfel, anterior, prima instanță a declarat nul și procesul-verbal în privința socialistului Vlad Batrîncea, însă Curtea de Apel a dat ulterior dreptate Inspectoratului General al Poliției.

Deputaţii pro-ruşi, în rând la instanţă ca să scape de amenzi pentru că au purtat simboluri ruseşti

Poliția a anunțat după parada din 9 mai că a întocmit procese verbale pe numele a 17 deputați, care au purtat panglica negru-oranj și le-a expediat procuraturii. Pentru a fi amendați, însă, procurorii trebuie să ceară ridicarea imunității celor vizați. Numele lor nu au fost făcute publice, dar la manifestațiile stradale au fost surprinși mai mulți actuali și foști parlamentari, cu panglica interzisă prinsă la piept. Printre cei sancţionaţi este şi fostul şef al statului, Igor Dodon.

Decizia ambiguă a Curţii Constituţionale

În luna aprilie, Curtea Constituțională a admis parțial sesizările depuse de deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac cu privire la Legea pentru modificarea Codului contravențional al R. Moldova, adoptată în lectura a doua în aprilie 2022, care se referă la interzicerea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – „V”, „Z” și panglica bicoloră negru – oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe”. Astfel, judecătorii constituționali au decis că panglica „Sfântului Gheorghe” poate fi purtată, atât timp cât nu promovează acțiunile de agresiune militară şi a crimelor de război sau crimelor împotriva umanității.

Unele voci au spus atunci că decizia poate fi ușor interpretată, iar socialiștii s-au declarat convinși înainte și după evenimentele din 9 mai că nu au sfidat legea.