Depresie de la caniculă, dulciuri, ţigări şi cafea

Canicula, dulciurile în exces, anticoncepţionalele şi unele pastile pentru boli de inimă, ţigările, cafeaua şi alcoolul pot afecta modul în care funcţionează creierul.

Schimbările de temperatură, consolarea cu prăjituri cu mult zahăr, ţigările şi alcoolul, anti concepţionalele şi internetul în exces pot schimba rapid dispoziţia, favorizând apariţia depresiei. Psihologii detaliază cum ne pot afecta aceste schimbări bruşte ale stărilor şi cum să ne protejăm.

1. Canicula

Sensibilitatea la căldură şi dezechilibrele hormonale, cauzate de caniculă, pot genera aşa-zisa "depresie sezonieră". Când este prea cald afară, oamenii gestionează mai prost stresul, iar glanda tiroidă secretă o cantitate mai mică de hormoni, ceea determină o scădere bruscă a energiei. În plus, scade şi serotonina, "hormonul fericirii". "Persoanele care suferă de depresie de vară au un apetit scăzut şi insomnie. Oamenii beau mai mult alcool vara, ceea ce dezinhibă şi îi face să acţioneze impulsiv. În plus, dorm mai prost", spun psihologi citaţi de dailymail.com.

2. Gogoşi şi prăjituri

Reconfortante pe moment, gogoşile, prăjiturile şi alte delicatese cu zahăr sunt o ameninţare atât pentru talie, cât şi pentru psihic. "De îndată ce nivelul de zahăr din sânge scade, efectul este invers, de întristare şi culpă", atrage atenţia psihologul Bogdana Bursuc. Dacă alimentele care eliberează energia lent (cereale integrale) nu vă satisfac pofta, puteţi alege răul cel mai mic, ciocolata amară cu 85% conţinut de cacao, pentru a evita sincopele de energie.

3. Anticoncepţionale

Femeile care iau anticoncepţionale sunt de două ori mai deprimate decât cele care apelează la alte metode contraceptive. Pilula scade nivelul serotoninei şi, odată cu ea, nivelul de fericire şi de bună dispoziţie. Anticoncepţionalele favorizează trecerea rapidă de la o stare la alta. "Nu tot ce apare pe prospect este trăit de fiecare pacient. Femeile trebuie însă să fie atente la reacţiile secundare, ca să stabilească dacă întrerup sau nu tratamentul", explică psihologul Bursuc.

4. Lumină puternică

Lumina orbitoare din dormitor, fie că bate în geam de afară, fie că vine de la televizorul veşnic aprins poate avea un efect negativ asupra creierului. Un studiu pe animale efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Ohio a arătat că expunerea la lumină artificială pe timpul nopţii provoacă schimbări în hipocamp, o zonă din creier asociată cu stările depresive.

5. Ceai şi cafea

Obiceiul de o ceaşcă de cafea după-amiaza, când scade nivelul de energie, dăunează somnului şi deprimă. Regula de aur este "fără cafea după ora 16".

6. Ţigări şi alcool

Fumatul creşte cu 93% riscul de depresie, arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Melbourne. "Nicotina conferă o stare de relaxare imediată, aşa că oamenii fumează în ideea de a reduce stresul şi anxietatea. Creşte nivelul de dopamină imediat, dar, pe termen lung, creierul îşi va închide robinetul. Nicotina afectează modul de funcţionare a creierului: ceea ce creierul meu secretă în mod natural, acum secretă doar cu ajutorul ţigărilor. Iar alcoolul afectează buna funcţionare a creierului în aceeaşi măsură în care o face nicotina", adaugă psihologul Bursuc.

7. Internet

Invazia tehnologiei poate fi nocivă pentru creier. Oamenii devin mai siguri şi mai încrezători în lumea virtuală şi mai puţin în situaţiile sociale reale. Dacă petreceţi mai mult de două ore în faţa calculatorului, poate fi un semnal de alarmă că vă paşte depresia. "Pe net nu ai feedback real, dai click şi se deschide o fereastră. Nu zic că este rău, dar te privezi de lucruri concrete, nu mai ştii cum să te comporţi în situaţii sociale concrete", mai spune psihologul.

8. Pastile pentru pentru riduri şi hipertensiune

Anumite betablocante, care reglează tensiunea arterială (propranolol), şi medicamentele pe bază de retinoizi, care tratează afecţiuni dermatologice (acnee, pso riazis, riduri) au fost asociate cu depresia.

9. Dietă vegetariană

Studiile au demonstrat că lipsa acizilor graşi nesaturaţi (care se găsesc în peşte) favorizează apariţia depresiei. Deşi seminţele şi alunele conţin astfel de grăsimi esenţiale, organismul trebuie mai întâi "să le convertească", ceea ce înseamnă că se pierd nutrienţi importanţi în acest proces.

10. Glandă tiroidă hiperactivă

Atunci când glanda tiroidă produce hormoni în exces, te poţi simţi iritat. "Stările dese de iritabilitate pot genera stări depresive. Analizele endocrinologice vă pot ajuta să depistaţi problema", susţine psihologul.

"De la primele înghiţituri de prăjitură, creşte nivelul dopaminei (hormon ce reglează dispo ziţia) şi se instalează o stare de bună dispoziţie, însă, cum scade nivelul de zahăr din sânge, efectul e invers, de întristare şi culpă“. BOGDANA BURSUC, psiholog