Leul se depreciază văzând cu ochii. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat cursul oficial de astăzi: 4,28 lei/euro. Este cel mai mare curs euro-leu din acest an. Într-o singură săptămână, leul a pierdut circa 10 bani, depreciindu-se cu 2,3%. De la un curs de 4,1816 lei/euro, anunţat de BNR marţea trecută, astăzi avem un curs de 4,2838 lei/euro.
În deschiderea şedinţei de tranzacţionare de astăzi, euro era cotat la 4,2541 lei/euro. Pe parcursul zilei, moneda naţională s-a depreciat, atingând un minim de 4,3050 lei/euro. În jurul orei 12.25, un euro se tranzacţiona pe piaţa valutară interbancară cu 4,2825 lei/euro.
Cursul anunţat oficial de BNR pentru astăzi este de 4,28 lei pentru un euro. Este cel mai mare curs euro-leu din acest an.
Ieri, cursul oficial anunţat de BNR a fost de 4,2272 lei pentru un euro, cu 5 bani mai mic decât cel de astăzi.
Ieri a fost o zi nefastă pentru moneda naţională. Leul s-a depreciat puternic şi în raport cu francul elveţian ajungând la un curs de 3,5742 lei/franc.
Cauzele deprecierii monedei naţionale Analistul economic Aurelian Dochia spune că evoluţia din ultimele două zile a leului este determinată de veştile proaste legate de situaţia din Italia şi în general din zona euro, şi nu este cauzată de ce se întâmplă în România.
"Toate informaţiile care au veniti din România în ultima vreme au fost pozitive: inflaţia a fost mai mică decât estimările, exporturile pe cinci luni au fost bune", spune analistul economic, pentru EVZ.
În opinia sa, deprecierea monedei naţionale este legată de îngrijorările ce s-au amplificat în ultima perioadă legate de Italia şi că Italia se va confrunta cu dificultăţi.
"Cred că este un efect mai accentuat la nivelul economiilor periferice ale zonei euro", explică Aurelian Dochia.
România, victimă colaterală
Analistul economic Ilie Şerbănescu consideră că deprecierea cursului este un efect al crizei datoriilor suverane din zona euro, iar leul este o victimă colaterală.
"Investitorii nu prea mai au încredere în zona euro, dar asta nu înseamnă că vor avea mai multă încredere în economia românească. În România sunt multe bănci străine care cumpără masiv euro, aşa că, probabil, deprecierea va continua. Va depinde, evident, şi de ce va face BNR, dar părerea mea este că ar arunca banii pe fereastră dacă va renunţa la o parte din rezerve pentru a opri deprecierea.", a subliniat Şerbănescu.
CITIŢI ŞI:
- Depreciere valutară în întreaga regiune. Ce se întâmplă în Ungaria şi Polonia
CURSUL VALUTAR AFIŞAT DE BNR ASTĂZI: