Băncile din Grecia au pierdut aproximativ 8% din depozitele lor din sectorul privat de la începutul acestui an deoarece clienţii, îngrijoraţi de potenţiala intrare în incapacitate de plată a ţării, şi-au transferat fondurile peste hotare sau au cumpărat aur, se arată într-un raport publicat luni de agenţia de evaluare financiară Moody's. Băncile din Grecia au pierdut aproximativ 8% din depozitele lor din sectorul privat de la începutul acestui an deoarece clienţii, îngrijoraţi de potenţiala intrare în incapacitate de plată a ţării, şi-au transferat fondurile peste hotare sau au cumpărat aur, se arată într-un raport publicat luni de agenţia de evaluare financiară Moody's.
Declinul depozitelor a fost cauzat şi de efectele recesiunii, care au determinat persoanele fizice şi juridice să-şi retragă economiile pentru a compensa venitul lor mai scăzut, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Dar "lipsa de încredere a deponenţilor, îngrijoraţi de situaţia financiară a băncilor locale, i-a determinat să transfere fonduri peste hotare şi să-şi convertească depozitele în aur, în timp ce alţii şi-au plasat banii în casete de valori", susţine Moody's.
De asemenea, agenţia a avertizat că băncile din Grecia se vor confrunta cu o severă lipsă de numerar dacă ieşirile cresc la 35% din depozite. Teama s-a acentuat în mai şi iunie Ieşirile s-au accelerat în mai şi iunie din cauza tensiunilor politice şi a incertitudinilor privind determinarea autorităţilor europene de a finanţa în continuare Grecia, susţine Moody's.
Afectate de criza datoriilor, băncile greceşti au pierdut accesul la finanţarea oferită de piaţa interbancară şi au devenit dependente de lichiditatea oferită de Banca Centrală Europeană.
Recent, Banca Greciei a cerut băncilor elene să-şi menţină şi în 2012 rata de adecvare a capitalului de rang I peste pragul de 10%, în ideea de a face faţă creşterii creditelor neperformante în condiţiile în care economia trece prin al treilea an consecutiv de recesiune. În prezent, băncile greceşti au o rată de adecvare a capitalului de rang I de aproximativ 10,4%.
Statul grec se confruntă cu o criză fără precedent a datoriei publice şi a încurajat băncile locale să-şi combine resursele pentru a ajuta la scoaterea din recesiune a economiei.
National Bank of Greece şi Piraeus Bank şi-au majorat deja capitalul, în timp ce EFG Eurobank a strâns bani prin vânzarea participaţiei sale la subsidiara sa poloneză Polbank. De asemenea, Alpha Bank intenţionează să lanseze obligaţiuni convertibile în valoare de până la 2,5 miliarde de euro.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România. National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).