Dependenţa omenirii de micul electron

La Viasat History, de la ora 21.00, "Povestea electricităţii" porneşte pe urmele celor care au făcut posibile progresele tehnologice de azi.

Profesorul britanic Jim Al- Khalili spune povestea incitantă a încercărilor omului de a stăpâni cea mai misterioasă forţă a naturii – electricitatea. Până nu demult, aceasta era privită ca o putere magică, însă acum este esenţială pentru civilizaţie şi stă la baza fiecăruia dintre progresele noastre tehnologice. Fără electricitate am fi pierduţi.

Formă de energie

Acest serial înfăţişează extraordinare experimente şi aventuri ale imaginaţiei şi este o poveste despre geniile neconvenţionale care au folosit această energie pentru a ne lumina oraşele, pentru a comunica peste mări şi prin aer, pentru a da naştere industriei moderne şi pentru a ne oferi revoluţia digitală.

În primul episod, descoperim povestea primilor "filosofi ai naturii" care au început să dezlege misterele electricităţii. Ei au studiat ciudata legătură a acesteia cu viaţa, au construit instrumente neobişnuite şi puternice pentru a o genera şi chiar au îmblânzit fulgerul însuşi. Aceşti oameni au fost cei care au pus cu adevărat bazele lumii moderne.

Aflăm ce s-a întâmplat când au fost făcute primele eforturi concertate de a înţelege electricitatea şi cum am învăţat să o generăm şi să o stocăm, înaintea creării unui obiect care ne-a permis să o purtăm cu noi oriunde – bateria.

Fizicianul italian Alessandro Volta (1745 - 1827) a inventat, în 1800 pila electrică (prima baterie electrică din istorie), ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică. Datorită realizărilor sale (înaintea pilei a inventat lectroforul - un instrument care stă la baza condensatoarelor şi electroscopul - instrumentul care permite evidenţierea diferenţelor de potenţial), numele său a fost dat unităţii de tensiune electrică (volt). <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/fYQVVwFj5c8?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>