Dependența de zahăr. Cu românul la psiholog

Cei mai mulți dintre noi înțeleg de ce zahărul este atât de tentant. Acesta oferă organismului o experiență foarte puternică și previzibilă de plăcere. Are un gust bun, ne poate da energie, ne poate stimula starea de spirit și poate să ne reamintească faptul ca viața, într-adevăr, merită trăită.

Cu toate acestea, majoritatea dintre noi au auzit că zahărul este foarte nociv pentru organism. În ciuda beneficiilor sale pe termen scurt, dezavantajele sunt clare: creșterea în greutate, creșterea riscului de diabet zaharat, probleme ale tenului și chiar probleme de memorie.

Dependența de zahăr este foarte reală. În ultimul deceniu au fost realizate câteva studii pentru a arăta impactul zahărului asupra creierului. Studiile pe animalele de laborator arată că zahărul dă de opt ori mai multă dependență decât cocaina.

Oamenii îl mănâncă în mod compulsiv, în ciuda dorinței de a nu mai mânca, iar consumatorii de zahăr experimentează o formă de sevraj în absența sa. Zahărul stimulează eliberarea neurotransmițătorilor din creier (dopamină și serotonină), similar cu alcoolul, cocaina și alte medicamente.

Cu alte cuvinte, zahărul stimulează creierul în același mod ca și cocaina, prin aprinderea centrilor creierului care declanșează plăcerea. Cu toate acestea, atunci când devenim dependenți de zahăr până la punctul în care se simte o dependență - suferim consecințele unei supraîncărcări a zahărului în organism (inflamații, probleme de dispoziție, creștere în greutate și afectarea memoriei pe termen scurt).

 

1.Mâncați mai multe proteine sănătoase

O modalitate de a-ți păcăli corpul pentru a-ți diminua dorința de a consuma zahăr este să mănânci mai multe proteine sănătoase. Consumul de proteine la fiecare masă încetinește digestia, stabilizându-vă zahărul din sânge și insulina pentru a vă ajuta să eliminați pofta de-a lungul zilei. Consumul de proteine este o strategie bună pentru a ajuta la reducerea poftei de dulciuri. Asta înseamnă pește, carne de calitate, nuci și semințe, pulberi de proteine organice.

2.Stabilizați nivelul de zahăr Menținerea stabilității concen trațiilor de zahăr din sânge prin consumul de proteine și grăsimi sănătoase pe tot parcursul zilei este esențială. Alegerea unor mese echilibrate vă ajută organismul să extragă energia întrun ritm lent și constant.

3.Consumați APĂ Studiile au arătat că majoritatea oamenilor suferă de deshidratare cronică din cauza confundării senzației de sete cu cea de foame. Corpul nostru reacționează la deshidratare, cu nivelul crescut de glucoză din sânge. Apa potabilă, băută în cantități suficiente pe parcursul zilei, vă susține nivelul optim de zahăr din sânge.

4.Reeducați-vă limba Mănâncă alimente care sunt dulci natural pentru a te răsfăța. Încercați legumele, cum ar fi cartofii dulci și sfecla, care ne pot da aroma pe care o iubim fără efectele dăunătoare. Explorați condimente, cum ar fi scorțișoară, nucșoară și cardamom, care nu numai că oferă un gust dulce fără efecte negative, ci și pentru a reduce pofta de zahăr!

5.Evitați să vă faceți provizii Mai ușor de zis decât de făcut, dar nu este imposibil. Important este să nu vă sabotați și să aveți la îndemnă provizii cu dulciurile preferat. Dacă încercați cu adevărat să eliminați obiceiul, trebuie să eliminați lucrurile dulci: acest lucru include zahărul alb sau maro, siropul de porumb, siropul de miere și de arțar, cerealele dulci, biscuiții, ciocolățele și sucurile acidulate.

6.Identificați poftele care depășesc foamea fizică Sugestia are o componenta fiziologica puternică, deci nu putem subestima aspectul emoțional și psihologic la dependența de zahăr. Dacă sunteți obosit, faceți o pauză de odihnă, în loc să vă recompensați cu „ceva dulce”. Dacă te-ai plictisit, găsește ceva interesant de făcut. În altă ordine de idei, uneori, scrierea a ceea ce simțim ne ajută să recunoaștem și să devenim atenți la sentimentele noastre. Dacă vă simțiți singuri, întindeți-vă și conectați-vă! Când suntem prezenți emoțional pentru noi înșine, suntem mai puțin tentați să ne recompensăm cu dulciuri - pentru a reduce intensitatea sentimentelor noastre.

7.Odihna prin somn Când ne lipsește somnul, corpul nostru nu are șansa de a se reîncărca complet. Apoi începem să căutăm o energie rapidă în timpul zilei, iar zahărul este o energie rapidă și ușoară, deși efectul nu durează prea mult. Dacă ne odihnim suficient, putem avea surpriza să observăm că nu avem nevoie de „recompense dulci”.

8.Respirați corect Cu siguranță, majoritatea cred că știu cum să respire corect. Dar acesta este un răspuns automat al corpului pe care de multe ori nici nu îl gândim. Cei care practică Yoga știu, totuși, că actul de respirație corectă și optimă poate corecta sentimentul intern de echilibru și energie în organism. Respirația corectă deschide corect pieptul și vă permite să accesați lobii inferiori ai plămânilor, aceștia au mai mulți receptori nervoși parasimpatici! Acest lucru ajută la crearea unui sentiment de calm, relaxare și echilibru emoțional în organism, care o să ne țină departe de tentațiile nesănătoase.