Cum s-a inventat cea mai populară băutură din istorie? Zilnic, în peste 200 de țări din întreaga lume, sunt vândute aproape 2 miliarde de sticle de Coca-Cola.
Băutura are o vechime considerabilă, aproximativ 137 de ani. Inițial a fost creată ca sirop medicinal și nu băutură răcoritoare
Într-un editorial publicat de Ad Age, directorul de marketing al Coca-Cola, Wendy Clark, a prezentat istoria Coca-Cola.
Clark susține că, la Coca-Cola, echipa de marketing rămâne concentrată pe principalul motiv de existență al companiei de la înființarea de către Dr. John Pemberton în 1886: „pentru a face lumea mai fericită”.
Dr. John Pemberton, inventatorul Coca-Cola
Clark scrie: „Coca-Cola a fost creată în 1886 de Dr. John Pemberton, un farmacist care dorea să creeze un elixir care să ofere oamenilor un moment de răcorire și înălțare, un moment de fericire. Și astfel, motivul nostru a devenit evident: să facem lumea mai fericită”.
Deși această afirmație nu este neapărat o inexactitate factuală, datele istorice despre Dr. Pemberton arată că acesta era probabil mai preocupat de propria sa dependență de morfină decât de „a face lumea mai fericită”.
Proprietar de sclavi și soldat confederat, Pemberton a fost grav rănit în timpul Războiului Civil și a devenit dependent de morfină după ce a început să o folosească pentru a-și potoli durerea, potrivit „The Pursuit of Oblivion: A Global History of Narcotics” de Richard Davenport-Hines.
Din rău în bine
În 1884, el a încercat să își folosească experiența de farmacist pentru a vindeca această dependență prin crearea French Wine Coca, un predecesor al Coca-Cola compus din vin, cocaină și nuci kola care conțin cafeină. Produsul a fost promovat ca fiind capabil să vindece orice, de la constipație la boli cronice, precum și ca fiind „cel mai minunat revigorant al organelor sexuale”.
Cu Prohibiția iminentă, Pemberton a eliminat alcoolul din formula sa pentru a crea primul lot de Coca-Cola în 1886. Băutura a conținut cocaină până la începutul anilor 1900. Până atunci în Sud s-a răspândit teama că bărbații de culoare foloseau substanța înainte de a viola femeile albe, potrivit „The Pursuit of Oblivion”.
În ciuda afirmațiilor făcute cu privire la puterile restauratoare ale băuturii, Pemberton a rămas sărac și dependent de morfină până când a murit de cancer la stomac în 1888, potrivit „For God, Country, and Coca-Cola” de Mark Prendergast.
Așadar, deși este probabil adevărat că Pemberton credea că preparatul său ar putea „face lumea mai fericită”, o descriere atât de scurtă a originii companiei omite câteva detalii esențiale, conform Business Insider.