Dependent de sport

Pentru omul modern este greu să se apuce de sport şi mult mai greu să-şi menţină acest obicei sănătos şi să-l practice în mod constant. Ca să poftiţi la mişcare ca la cafeaua de dimineaţă, fiţi constant şi fixaţi-vă obiective pe termen lung.

Un organism puternic nu se poate construi doar cu câteva şedinţe de fitness pe lună, o ieşire cu bicicleta în weekend şi o plimbare prin parc, după o zi agitată la serviciu.

Specialiştii spun că persoanele care se străduiesc să facă sport constant timp de câteva săptămâni reuşesc să-şi construiască un obicei din asta şi să obţină rezultatele pe care şi le doresc. Iată câteva trucuri care vă pot ajuta să faceţi mişcare în mod natural. Alegeţi momentul potrivit Programaţi-vă să faceţi sport la orele la care vă permiteţi, nu atunci când sunteţi deosebit de ocupaţi. Dacă vă planificaţi să mergeţi la sală după serviciu, dar obişnuiţi să staţi târziu după program ori să vă fixaţi diverse întâlniri nu veţi reuşi să vă atingeţi obiectivele. „Cel mai bine este să vă fixaţi în agendă orele la care doriţi să mergeţi la fitness, aşa cum vă programaţi orice întâlnire. Nu există nu am timp, ci îmi fac timp“, spune Luiza Bucur, antrenor la National Fitness Center. Pentru majoritatea oamenilor, cele mai potrivite ore pentru sport sunt cele ale dimineţii, mai ales dacă este vorba despre jogging. Soluţia este să vă treziţi cu o oră mai devreme. Veţi constata că exerciţiile vă ajută să vă dezmorţiţi mult mai repede şi să căpătaţi energie pentru tot restul zilei.

Căutaţi o sală de fitness în apropierea casei

Mergeţi la o sală care se află aproape de birou sau de casă, astfel încât să puteţi intra acolo oricând vă veţi afla prin zonă. În felul acesta nu vă veţi stresa în privinţa aglomeraţiei, nu veţi fi nevoiţi să faceţi planuri pentru a ajunge acolo. „Este important ca sala să fie în drumul spre casă ori lângă birou, astfel încât să nu vă fie peste mână să ajungeţi des acolo“, sugerează antrenorul Luiza Bucur. Învăţaţi-i pe ceilalţi că aveţi program Dacă alegeţi să exersaţi mai pe seară, fiţi siguri că familia şi prietenii ştiu de ce v-aţi propus şi nu vă stresează cu alte probleme. Învăţaţi-i că exerciţiile sunt importante pentru voi şi că nu le puteţi amâna în favoarea altor activităţi mai puţin importante. Cu cât veţi învăţa să vă impuneţi, cu atât o să vă fie mai uşor. Pregătiţi din timp geanta de sport Ca să câştigaţi lupta cu sedentarismul trebuie să fiţi organizaţi, iar planificările nu vă iau chiar atât mult timp. Aşa cum vă puneţi pachetul pentru serviciu ori vă pregătiţi hainele cu care vă veţi îmbrăca a doua zi, tot astfel puteţi să vă faceţi şi bagajul pentru sala de fitness.

„Echipamentul sportiv trebuie să stea mereu în portbagajul maşinii“, recomandă antrenorul Luiza Bucur. Dacă geanta de sport va fi mereu pregătită şi la îndemână, nu va mai fi aşa de greu să mergeţi la sala de sport. Pasiunea pentru mişcare, un mod de viaţă

Încercaţi să deveniţi o persoană care îi motivează pe ceilalţi. Când cei din birou vor observa că aţi scăzut în greutate, vorbiţi-le despre antrenamentele voastre şi încurajaţi-i să facă sport.

Este bine ca pasiunea pentru sport să devină o trăsătură de caracter, un mod de viaţă, nu ceva la care vă gândiţi din când în când. „A face sport înseamnă până la urmă să vă respectaţi pe voi înşivă“, este de părere antrenorul Luiza Bucur. Mişcarea, la fel de dorită precum cafeaua După un timp, veţi observa cât de bine vă face mişcarea, fapt dovedit inclusiv din punct de vedere biologic. Corpul eliberează hormoni care vă ajută să vă simţiţi bine şi din punct de vedere psihic, iar asta vă poate transforma într-o persoană dependentă de mişcare.

Dacă ajungeţi să vă doriţi să faceţi mişcare, aşa cum poftiţi la cafea, motivaţia nu va mai fi o problemă. „Fiţi însă conştienţi că obiectivele nu se ating într-o lună, cât durează abonamentul la sala de fitness“, mai spune Luiza Bucur. Un antrenor bun vă asigură succesul Alegeţi-vă un antrenor cu care să vă înţelegeţi bine şi cu care să vă facă plăcere să lucraţi. „Fitnessul nu trebuie privit ca pe un chin. Dacă veniţi stresaţi de la serviciu, iar sala reprezintă o altă corvoadă, rezultatele nu vor fi pe termen lung“, precizează Luiza Bucur.