Democraţia a împlinit 18 ani

Cei 18 ani scurşi de la căderea regimului comunist au fost marcaţi ieri prin depunerea de coroane în locurile simbol pentru momentele Revoluţiei din ’89.

Piaţa Revoluţiei, troiţele de la Televiziunea Română şi de la Radiodifuziune au fost locurile în care au avut loc ceremonii la care au luat parte fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul prim-ministru Petre Roman, dar şi alţi revoluţionari. La Casa Radio a avut loc o slujbă religioasă în memoria aceloraşi evenimente marcante din urmă cu 18 ani, când au murit peste 1.000 de persoane, iar peste 3.000 au fost rănite.

Ziua de 22 decembrie 1989 este o filă împortantă din calendarul istoriei, reprezentând data la care soţii Ceauşescu au fugit cu un elicopter de pe acoperişul Comitetului Central al Partidului Comunist. Cei doi au fost prinşi, arestaţi şi duşi la o garnizoană în apropiere de Târgovişte.

Fuga lor a simbolizat prăbuşirea regimului comunist, însă nu fără jertfa vieţilor omeneşti, deoarece în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară au avut loc confruntări violente între revoluţionari şi cei cărora nu li s-a aflat identitatea nici până astăzi- aşa-numiţii terorişti. Între 23 şi 24 decembrie a continuat seria de confruntări dintre protestatari şi teroriştii înarmaţi.

În ziua de Crăciun, Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt judecaţi şi condamnaţi la moarte de o curte militară organizată ad-hoc, printre acuzaţiile care li s-au adus soţilor Ceauşescu numărându-se şi cea de genocid. Procesul şi imaginile ulterioare execuţiei au fost difuzate de TVR.