PDL are cod de etică. Ioan Oltean îşi ameninţă colegii cu tribunalul

Conducerea PDL a adoptat, în unanimitate, codul de etică propus de europarlamentarul Monica Macovei, care va fi pus în practică începând chiar de astăzi.

Codul de etică, elaborat de vicepreşedintele Monica Macovei şi preşedintele Comisiei de Integritate, Daniel Buda, va fi documentul în baza căruia partidul îi va putea sancţiona de astăzi înainte pe membrii care au fost condamnaţi penal sau au colaborat cu securitatea dar şi pe cei care sunt în conflict de interese sau nu-şi depun la timp declaraţiile de avere. "Substanţa acestui cod este următoarea: când apar probleme de integritate  PDL va trebui să reacţioneze rapid prin proceduri stabilite", a declarat Monica Macovei, precizând că prin adoptarea acestui cod s-a ridicat standardul de integritate în clasa politică românească.  Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a precizat la rândul său că până pe 31 decembrie vor fi gata şi criteriile de evoluţie în cariera politică pentru membrii Partidului Democrat Liberal. Sancţiuni pentru cei care dau informaţii adversarului politic Dacă unul dintre membrii partidului a fost condamnat definitiv sau s-a stabilit că acesta a colaborat cu Securitatea, potrivit noului cod acesta va fi exclus din PDL. În cazul trimiterii în judecată, sancţiunea va consta în suspendarea din partid, precum şi din retragerea sprijinului politic pentru funcţia publică în care persoana a fost numită. Membrii PDL mai pot fi sancţionaţi şi în cazul în care există indicii temeinice pentru comiterea unor fapte penale, în special corupţie, fraudă, crimă organizată sau alte fapte de natură penală grave, care afectează credibilitatea partidului, îpentru incompatibilităţi constatate de instanţele judecătoreşti pe baza unor decizii ale ANI, pentru conflictul de interese până la gradul II inclusiv; stabilirea printr-o hotărâre judecătorească definitivă a calităţii de lucrător şi pentru încălcarea normelor de morală publice. Legat de acest ultim aspect, Macovei a dat ca exemplu de conduită inaceptabilă dansatul pe mese sau o altercaţie fizică. O altă faptă care atrage sancţiuni este menţinerea funcţiilor remunerate în cadrul sindicatelor de către membrii de partid, după ce aceştia au fost aleşi în funcţii publice. De asemenea, PDL va sancţiona nedepunerea la termen a declaraţiilor de avere şi de interese. O prevedere interesantă este accea conform căreia se vor sancţiona şi activitatea în folosul altui partid sau transmiterea de documente, hotărâri şi discuţii confidenţiale adversarilor politici, în măsura în care aceste gesturi ar pune în pericol obiectivele politice ale partidului.

Anticorupţie cu lacune Deciziile vor fi luate de Comisia de Etică a PDL şi, doar în cazul în care aceasta nu se mişcă suficient de repede, de Biroul Permanent al partidului. În principiu, aceste prevederi se vor aplica din mers, adică pentru cazurile care se vor ivi pe viitor. Nu este limpede ce se va întâmpla cu situaţiile deja existente, cum ar fi cazul fostului ministru al Muncii, Ioan Botiş, acuzat de trafic de influenţă, căruia partidul i-a ridicat sprijinul politic, dar care a fost ales apoi ca preşedinte al Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială al PDL. Destul de hărţuită, Macovei a declarat că ea a calificat această opţiune a PDL drept nepotrivită, dar că trebuie ţinut cont că este vorba despre o funcţie aleasă, nu numită. În final, ea a spus că probabil Comisia de Etică va discuta acest caz. Ioan Oltean ameninţă cu tribunalul

Potrivit unor surse din partid, secretarul general al partidului, Ioan Oltean, a ţinut să-şi anunţe colegii că îi va da în judecată pe toţi cei care îl vor mai ataca de astăzi înainte, indiferent că îi sunt colegi de partid sau fac parte din USL. În contextul adoptării noului Cod de etică al partidului, Oltean a subliniat că nu pus în funcţii de execuţie "puşcăriabili", aşa cum a fost acuzat de unii dintre colegii săi. Secretarul general al partidului a mai spus că fostul ministru al muncii, Ioan Botiş a fost "sacrificat" de presă.  Recent, europarlamentarul Monica Macovei i-a cerut lui Oltean, în cadrul unei şedinţe de BPN explicaţii cu privire la numirile de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), aprobate recent de plenul reunit al parlamentului.  Atunci,  Macovei l-a acuzat pe Oltean că nu a ţinut cont de părerea partidului, şi că l-a sprijinit pe Constantin Buzoianu să preia şefia CSA, deşi acesta nu fusese audiat de conducerea PDL. Şi în şedinţa de astăzi Macovei a avut un schimb de replici, dar nu cu Oltean, ci cu Mircea Andrei, de la Argeş. Deşi în aparenţă acesta era nemulţumit de anumite prevederi mult prea vagi ale codului, în spatele ieşirii sale de astăzi se ascunde o iritare faţă de conduita Monicăi Macovei în general, iritare împărtăşită de mai mulţi membri ai conducerii partidului. CITIŢI ŞI:

  • Silviu Bian, exclus din PDL
  • Alegerile din PDL, paralele cu integritatea
  • Botiş se întoarce la muncă