Ministrul de Interne, Ioan Rus, şi ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, au demisionat. Rus: Au fost presiuni, începând cu Băsescu şi terminând cu Antonescu

Ministrul de Interne Ioan Rus şi-a dat demisia. "Asupra mea şi a ministerului s-au exercitat nenumărate presiuni, discuţii şi aprecieri din partea politicienilor români, începând cu Traian Băsescu şi terminând cu Crin Antonescu. Eu consider de neacceptat, motiv pentru care, de astăzi, mi-am înaintat demisia (...) Pentru că nu se află în ţară, Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, m-a rugat să-i anunţ şi lui demisia", a declarar Rus, în cadrul conferinţei de presă organizată astăzi la sediul MAI.

UPDATE 11.55. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că Ioan Rus şi Victor Paul Dobre au procedat bine că au demisionat de la conducerea MAI şi nu au mai dorit să continue implicarea ministerului în scandalul politic declanşat în urma referendumului din 29 iulie. UPDATE 11.02. Adevăratul motiv al demisiei ministrului de Interne Ioan Rus este faptul că adresa trimisă Curţii Constituţionale în data de 2  august, prin care a fost blocată decizia acesteia privind validarea sau invalidarea referendumului, semnată de chestorul Constantin Manoloiu, şef la Evidenţa Populaţiei, a fost trimisă fără ca Rus să ştie, au declarat surse oficiale pentru EVZ. Potrivit surselor citate, Manoloiu ar fi făcut acest lucru la presiunile exercitate de preşedintele interimar Crin Antonescu. Pe 1 august, Ministerul de Interne a trimis Curţii Constituţionale, la cerere, documentul prin care specifica numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi pe listele electorale, şi anume 18.292.514 de persoane, semnat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor. În ziua următoare, aceeaşi instituţie aflată în subordinea MAI, a trimis un nou comunicat în care se specifica posibilitatea ca listele electorale să fie greşite. "MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autorităţile publice locale. Astfel datele de mai sus pot fi de natură să afecteze numărul total al cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale permanente", se arată în documentul trimis către CCR. UPDATE 10.38. Primul-ministru Victor Ponta va merge, la ora 12,00, la Palatul Cotroceni pentru a-i prezenta preşedintelui interimar Crin Antonescu propunerile sale pentru portofoliile de ministru al Administraţiei şi Internelor, respectiv ministru delegat pentru Administraţie. UPDATE 10.34. Numele vehiculat pentru înlocuirea ministrului Ioan Rus este Mircea Duşa, actualul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. UPDATE 10.32. Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat că nu a avut nicio discuţie cu Ioan Rus, nici directă, nici la telefon, dar au existat motive pentru ca acesta să demisioneze, legate de gestiunea pe care Ministerul de Interne o avea de făcut la referendum. Cele două demisii vin pe fondul criticilor referitoare la listele electorale folosite pentru referendumul din 29 iulie. La începutul conferinţei de presă, Ioan Rus a adus aminte despre alegerile locale, din luna iunie, care s-au desfăşurat pe baza unor liste electorale necontestate de vreun partid politic. EVZ îţi prezintă cele mai importante declaraţii ale ministrului Rus:

  • Alegerile locale din acest an s-au organizat în baza unor liste electorale şi a unui calendar, aprobat de Guvernul Ungureanu, fără a fi contestate de vreun partid politic.
  • Alegerile locale au fost organizate corect, pe listele electorale aflându-se aproximativ 18.292.514 persoane cu drept de vot. La scurt timp, pentru referendum, au fost aceste liste au fost curăţate de persoanele care, într-un fel sau altul, nu aveau drept de vot, rămânând cu circa 21.000 mai puţine persoane.
  • După acest referendum, pe care l-am organizat suficient de bine, chiar bine, CCR ne-a cerut date despre listele electorale, iar ministerul a dat curs solicitării.
  • Asupra mea şi a ministerului s-au exercitat nenumărate presiuni, discuţii şi aprecieri din partea politicienilor români, începând cu Traian Băsescu şi terminând cu Crin Antonescu.
  • Eu consider de neacceptat, motiv pentru care, de astăzi, mi-am înaintat demisia.
  • Eu sunt un politican corect şi limitele demnităţii mele mi le stabilesc singur.
  • Nu pot fi părtaş la nimic din ce înseamnă nerespectarea legii în România.
  • Cu toată modestia, în saptele deciziilor lor (Băsescu şi Antonescu, n.r) se află, totuşi, un popor şi o ţară.
  • Pentru că nu se află în ţară, ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, m-a rugat să-i anunţ şi lui demisia.

Victor Paul Dobre a confirmat, pentru Mediafax, demisia din funcţia de ministru delegat pentru Administraţie. El a precuzat că a luat această decizie "din motive personale", fără a face alte completări. Ieri, Cezar Preda, prim-vicepreşedinte al PDL, a cerut demisia ministrului de Interne pentru atitudinea publică pe care acesta a avut-o în legătură cu "mini-recensământul" în mediul rural: "Cerem ca ministrul de Interne, Ioan Rus, să demisioneze imediat. A fost în afara oricărui profil de ministru de Interne al Uniunii Europene. A spus public, în faţa a 22 de milioane de români, că mini-recensământul în mediul rural se rezumă la primari şi la doi-trei oameni vajnici care o întreabă pe ţaţa Maria dacă Vasile e acasă. Iar dacă ţaţa Maria spune că nu e acasă şi e plecat în străinătate, acest cetăţean european îşi pierde dreptul de vot. Aceasta este atitudine de ministru de Interne? Noi spunem că nu şi domnul ministru Rus trebuie să plece", declara, ieri, Cezar Preda. CITIŢI ŞI:

  • PDL cere demisia ministrului de Interne, Ioan Rus
  • Băsescu: "Atât premierul Ponta, cât şi ministrul Rus, s-au aşezat într-un ridicol greu de comparat. Actualizarea listelor nu se face cu 'nea Vasile"
  • MINI - RECENSĂMÂNT INSTANT. Cum vrea Ioan Rus să-i numere pe români: "Mă, Popescu Vasile există?"
  • INCREDIBIL. Tromboanele primarilor stahanovişti, care au dublat producţia de voturi
  • Ioan Rus: Listele electorale vor fi organizate printr-un mini recensământ, până pe 24 august
  • Decizia CCR poate arunca în aer alegerile locale