Demisie în PNL în contextul apropierii formațiunii conduse de Nicolae Ciucă de PSD. Un important lider din Ardeal a hotărât să se despartă de foștii colegi și să înființeze o nouă formațiune. Ben-Oni Ardelean urmează exemplul lui Ludovic Orban care, după alegerile interne pierdute în 2021 a trecut în opoziție cu susținătorii săi, în Forța Dreptei.
Demisie în PNL. Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean, vicepreședinte al PNL, a decis să părăsească partidul. El vorbește despre o nouă construcție politică, de amploare, care va atrage oameni din toate zonele politice. Această demisie în PNL survine în contextul negocierilor pe care conducerea liberală le poartă cu PSD în vederea constituirii unei alianțe politice. În spațiul public au apărut informații conform cărora PNL negociază cu PSD pentru participarea pe liste comune la alegerile de anul viitor.
„Confirm, este o mișcare politică de amploare, așteptată de toată zona politică, care să coaguleze oameni de bine din toate sferele din societate, profesioniști care să vină cu expertiză, dar și leadership de valoare. Consider că este nevoie de o nouă construcție politică în Romnia, care să ofere un T0 politicii românești și să aducă o reformă profundă în fiecare sistem. Cred că partidele de mainstream și-au pierdut mult din anvergură, lăsând loc extremismului, datorită faptului că există o lipsă acută de leadership și viziune”, a declarat Ardelean.
Această demisie în PNL, va fi urmată, susține Ben-Oni Ardelean de un nou partid. El a adăugat că această iniţiativă vine ca un răspuns la provocările cu care se confruntă România în prezent.
Demisie în PNL în contextul negocierilor cu PSD
De asemenea, viitorul construct politic, spune Ben-Oni Ardelean, este un răspuns și la dezamăgirile cetăţenilor faţă de clasa politică actuală și față de coaliție.
„Mai multe detalii despre noul proiect politic pe care îl iniţiez, vă voi pune la dispoziţie în cursul zilei de vineri. Dumnezeu să binecuvânteze România”, a completat Ben Oni Ardelean.
Acastă demisie în PNL, a deputatului Ben-Oni Ardelean, confirmă nemulțumirile interne din partid, față de evoluția relației cu PSD, partenerii din coaliție. Este de așteptat să mai survină și alte plecări din partdiul condus de Nicolae Ciucă, dacă se va ajunge la un acord cu privire la candidaturile pe liste comune.
Aceasta deoarece, în cazul unor liste comune, mulți liberali își vor pierde pozițiile eligibile și nu vor mai prinde loc în Parlament. Situații similare vor fi și la nivel local, în organizațiile județene și locale. PSD conduce detașat în sondajele de opinie și, cu siguranță, va ocupa majoritatea locurilor eligibile pe listele comune. De altfel, viitoara alianță pare mai curând gândită să ajute actuala conducere a PNL să se mențină la putere.
Robert Sighiartău, singurul opozant la PSD
Demisie în PNL. Chiar dacă pe surse apar, zilnic, informații despre nemulțumiri și revolte ale unor lideri PNL, nici unul nu are curajul să-și asume o poziție critică față de Nicolae Ciucă. Singura excepție este Robert Sighiartău care a devenit un fel de „Gică Contra” în partid. Este singurul care mai critică PSD și felul în care evoluează coaliția de guvernare. Zilele trecute, Sighiartău a făcut o serie de comentarii critice la adresa partidului. El a fost pus, la punct, imediat, de purtătorul de cuvânt Ionuț Stroe.
„Marcel Ciolacu vrea să ajungă preşedintele României, asta este clar, se vede cu ochiul liber, are nevoie de un PNL slăbit care să îl legitimeze în turul doi dacă ajunge cu George Simion şi cu AUR. A dus deja PNL într-o situaţie puţin jenantă în faţa electoratului şi a membrilor săi ca să accepte un pachet care v-am spus, nu aduce nimic bun pentru economia privată”, spunea Robert Sighiartău în urmă cu o săptămână.
În opinia sa, PNL ar trebui să-și facă propria strategie în afara alianței cu PSD. Chiar, spunea Sighiartău, să refacă alianța cu USR și cu Forța Dreptei, partidul lui Ludovic Orban. Altfel, avertiza el, PNL riscă să dispară din viața politică.
„Inclusiv politic PNL va pierde. Noi dacă vom merge în varianta asta, e clar că PNL riscă să dispară, iar eu nu sunt de acord cu asta şi mă lupta pentru ca PNL să repare ce a stricat pentru că noi i-am adus pe pesedişti la guvernare şi noi trebuie să îi dăm afară. (…) Eu cred că până în decembrie, PNL trebuie să îl dea afară pe Ciolacu şi să refacă în ochii electoratului ceea ce a stricat când a adus PSD la guvernare”, a mai spus Robert Sighiartău.
Demisie în PNL. Oficial, liberalii sunt alături de PSD
Replica a venit de la purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, un susținător al politicii de apropiere cu PSD. El a declarat că Robert Sighiartău nu reprezintă poziţia oficială a PNL.
„Domnul Sighiartău nu mai reprezintă de mult poziţia oficială a PNL şi dacă e să ne uităm pe declaraţiile sale publice, sunt centrate exclusiv pe cât de rău, de apocaliptic este scenariul următor, cât e rău e partidul din care face parte. Nu aş comenta ce a spus pentru că săptămână de săptămână avem câte o ştire de genul ăsta din partea domnului Sighiartău”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL la Digi24.