Demisie de răsunet la vârful aviației române

Directorul general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Alexandru Ivan, a demisionat din funcţie.

Fiind în perioada de preaviz, Alexandru Ivan va rămâne la conducerea companiei încă 30 de zile.

"În data de 16 ianuarie 2020, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al CNAB, s-a luat act de demisia înaintată de către domnul George Alexandru Ivan din funcţia de director general interimar", se arată în comunicatul CNAB.

Alexandru Ivan a fost numit director general al CNAB în luna aprilie 2019, având mandat provizoriu.

Singur la concurs și cu salariu obscen. Cum se fac angajările la stat

Alexandru Ivan, șeful Companiei Naționale Aeroporturi București s-a angajat la stat pe un post inventat special pentru el. Totul a ieșit la iveală în urma unui control de audit.

Un raport al Curții de Conturi arată că, pentru angajarea șefului Companiei Naționale Aeroporturi București, a fost creat un post special și a fost organizat în doar câteva zile un concurs la care doar el a participat. Povestea durează de la finele anului 2017.

În decembrie 2017, Alexandru Ivan a ajuns, prin detașare, directorul comercial al CNAB, instituția care administrează cele două aeroporturi de lângă Capitală, Băneasa și Otopeni. În septembrie se transferase de la SC Electrificare CFR SA, o altă companie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, unde ocupa funcția de director general adjunct. Până să vină director la CNAB, fusese membru în Consilul de Administrație (februarie – august 2017).

Ca să poată fi angajat ”plin” i s-a inventat un post – referent de specialitate la serviciul managementul calității. „Postul scos la concurs a fost creat suplimentar în ștatul de funcții la serviciul managementul calității cu aprobarea directorului general (Bogdan Mîndrescu, numit în funcție în aprilie 2017) și la un nivel de salarizare mult superior față de aceleași poziții din cadrul serviciului”, notează Curtea de Conturi în raportul citat de G4media.ro.

Birocrație pe repede înainte

Pe 11 decembrie a fost postat pe site-ul intern al CNAB anunțul de angajare. Peste 24 de ore s-a luat decizia de organizare a unui concurs extern pentru ocuparea funcției la care nu apucase să aplice nimeni. Peste încă trei zile postul a fost declarat vacant, pe 18 decembrie s-a publicat pe site-ul CNAB, la secțiunea Cariere, anunțul privind organizarea unui concurs extern pentru ocuparea respectivei funcții, iar acesta a avut loc cu trei zile înainte de Crăciun.

Cei interesați trebuiau să îndeplineaască anumite cerințe: minim 4 ani experiență în domeniul achizițiilor publice și certificat de expert achiziții publice eliberat de Ministerul Muncii, deși spun sursele G4Media, direcția de calitate nu desfășoară achiziții. Cert este că doar Alexandru Ivan îndeplinea însă acele condiții.

Aceeași sursă menționează că în alte 7 situații, CNAB a lăsat la dispoziția potențialilor interesați între 12 și 36 de zile să se înscrie la concursuri. Oficialii companiei au spus auditorilor că ei doar au respectat procedurile interne.

Salariu de peste 12.000 de lei lunar

Chiar în prima sa zi de lucru, 5 ianuarie 2018, Adrian Ivan a fost promovat, fiind numit director la Direcția Comercial, Achiziții și Relații Internaționale a CNAB.

Concluzia Curții de Conturi este clară. Postul de referent de specialitate la serviciul managementul calității „a fost creat și declarat vacant în scopul ocupării de către persoana detașată, singurul participant la concurs. Ulterior încadrării în funcție, entitatea nu a demonstrat utilitatea vacantării acestui post, persoana încadrată în funcție fiind numită încă din prima zi de la angajare pe o funcție de conducere la o altă structură organizatorică”.

Lui Alexandru Ivan nu i-a plăcut prea mult aici. În martie anul trecut a plecat director comercial la Radet, pentru ca în martie, anul acesta, să revină la CNAB, unde, din aprilie, a fost numit director general. În perioada septembrie-decembrie 2017, cât a fost prin detașare director comercial al CNAB, Alexandru Ivan a încasat un salariu lunar de 12.600 de lei, potrivit propriei declarații de avere.