Delta Dunării este în pragul falimentului din punct de vedere piscicol, iar dorinţa pescarilor de a utiliza setca va desăvârşi dezastrul, declară guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării Mălin Muşatescu
Mălin Muşatescu spune că Delta Dunării este ca un organism viu în suferinţă. “Poate o să vi se pară exagerată comparaţia, dar cred că cea mai bună imagine este cea a unui cal ajuns la capătul puterilor, înhămat la o trăsură cu mai mulţi vizitii. Fiecare are bici şi dă cu el în cal fără să-l intereseze că animalul mai are puţin şi se prăbuşeşte. Din punct de vedere piscicol, Delta este în pragul falimentului. Diminuarea efortului piscicol, lupta antibraconaj fără menajamente, repopulări, renaturări pentru mărirea luciului de apă sunt principalele acţiuni pe care trebuie să le luăm. Fără toate acestea nu există viitor. La suprafaţă, Delta nu se vede diferit din cele două ipostaze. Ca guvernator ai însă posibilitatea să pătrunzi "abisurile" Deltei. Aşa înţelegi mai bine cum a fost degradat potenţialul natural al Deltei faţă de ce preluam noi în 1990 de la regimul comunist, pentru a constitui apoi Rezervaţia Biosferei”, precizează Mălin Muşatescu într-un interviu acordat Agerpres.
El adaugă că “descoperi în fiecare zi o urzeală de vinovăţii mărunte, aşezate precum straturile geologice în istoria Rezervaţiei. Mai simplu spus, avem deja două generaţii deltaice născute într-un univers local în care braconajul şi ocolirea legii sunt singurele soluţii pentru a trăi îndestulat. Asta în condiţiile în care autorităţile, de 27 de ani, nu au făcut mare lucru pentru a da şansa unei alternative ocupaţionale la exploatarea directă şi primitivă, nesustenabilă a resurselor natural”.