Franks: "În ultimele luni s-au făcut progrese semnificative"

Şeful misiunii de evaluare a FMI în România, Jeffrey Franks, este de părere că estimările Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sunt pesimiste şi apreciază progresele făcute de România în ultimele luni.

BERD preconizează că economia României va scădea cu 3% anul acesta. Oficialul FMI consideră că previziunile BERD sunt pesimiste, însă s-a ferit să înainteze cifre.

În luna mai, Jeffrey Franks a estimat că economia românească va înregistra o creştere economică zero sau va fi chiar uşor negativă în 2010. Pentru 2011, Franks a estimat un avans al economiei de 3,6%.

Şeful misiunii de evaluare a FMI în România apreciază că România trebuie să continue reforma pensiilor şi să aplice legea salarizării unice, potrivit capital.ro.

"Trebuie să mergem înainte cu reforma pensiilor, întârziată în ultimele luni, dar şi cu legea salarizării unice. Per total însă s-a realizat un progres semnificativ în ultimele luni", a subliniat Franks.

În vizită la BNR

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) s-a întâlnit în această dimineaţă cu reprezentanţii Băncii Naţionale (BNR). De asemenea, membrii echipei de evaluare a FMI vor avea întrevederi cu oficialii Ministerului de Finanţe, ai mediului de afaceri şi ai sindicatelor, precum şi cu bancheri, potrivit reprezentantului FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek, notează Agerpres.

După ce vor avea loc aceste discuţii, delegaţia FMI va putea "trage concluziile asupra direcţiei în care se va îndrepta România din punct de vedere economic", a punctat Tonny Lybek.

Delegaţia condusă de Jeffrey Franks se va afla la Bucureşti până pe 4 august, timp în care va evalua modul în care România şi-a îndeplinit sarcinile asumate prin acordul stand-by. În funcţie de concluziile la care vor ajunge membrii echipei, conducerea FMI va decide dacă va vira în luna septembrie următoarea tranşă din împrumutul acordat ţării noastre.

România a încheiat acorduri de finanţare în valoare de aproape 20 de miliarde de euro cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Până acum, în visteria ţării au intrat circa 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.