Primarul comunei Căpușu Mare, Gheorghe Iancu (foto), a cărui beizadele (Iancu și Gelu - foto stânga și dreapta) îi bat pe localnicii care nu vor să lucreze pe moșia familiei, este judecat la Curtea de Apel Cluj, într-un dosar de conflict de interese.
Inspectorii de integritate de la Agenția Națională de Integritate au sesizat Curtea de Apel Cluj, după ce primarul comunei Căpușu Mare, Gheorghe Iancu i-a concesionat fiului său, Gelu Iancu, o suprafață de 123,56 hectare de teren, în realitate mai multe pășuni comunale din satele Agârbiciu, Căpușu Mare și Căpușu Mic. Cu alte cuvinte, primarul Iancu i-a concesionat fiului său, adică lui, peste 80 la sută din pășunea comunală a comunei pe care o conduce. Primarul Gheorghe Iancu a încălcat Legea 161/2003, prin care „primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine […] ori rudele sale de gradul I”, precum și dispozițiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cărora „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
Subvenții de la APIA de aproape 40.000 de euro
După ce a fost ales primar, Gheorghe Iancu și-a cedat afacerile din domeniul zootehnic fiului mai mare Gelu. Potrivit unor informații oficiale, în 2014, pentru pășunea de la 123 de hectare pe care a primit-o în concesiune de la Primăria Căpușu Mare, condusă de tatăl său, Gelu Iancu a primit de la APIA, suma de 76.600 de lei.
Pentru cele aproximativ 1.800 de oi, Iancu junior ar mai fi primit o sumă consistentă, având în vedere că subvenția pentru o oaie, plătită de APIA este de 40 de lei. În total, peste 72.000 de lei este subvenția plătită de APIA pentru cele 1.800 de euro ale familiei. Un simplu calcul arată faptul că veniturile lui Gelu Iancu sunt de aproximativ 150.000 de lei, doar din subvențiile pentru teren și pentru animale, asta fără a ține seama de veniturile realizate de pe urma vânzării directe de brânză sau lâna care provin de la oi.
L-au bătut ca la carte
Cei doi fii ai primarului din Căpușu Mare, Bogdan și Gelu Iancu au fost implicați în mai multe bătăi care au avut loc în cursul zilei de miercuri cu mai mulți tineri din comună. Practic, locuitorii îi acuză pe cei doi tineri că i-au bătut pentru că nu vroiau să lucreze pentru ei.
Cei doi frați recunosc că s-a implicat în bătaia localnicilor, ba mai mult, susțin că pe unul l-au bătut ”ca la carte”. ”M-am oprit să-l iau la întrebări și el a început să mă înjure. M-am dat jos din mașină. L-am întrebat ce bani trebuie să îi dau, pentru că el a vorbit prin sat că îi sunt dator. I-am spus să vină să îi dau banii. El s-a dat jos din mașină și a fugit în curtea unor oameni. După ce a ieșit a luat-o la fugă și ne-am luat după el, dar ne-am oprit. Ne-am întors la mașină, am trecut pe lângă individul celălalt, pe care nici nu știu cum îl cheamă. Când am trecut pe lângă el, la un metru și jumătate, m-a lovit cu bâta pe la spate, peste cap și peste coaste. Fratele meu era lângă mine și l-a luat și l-a bătut așa cum scrie la carte. Normal că nu l-a lăsat pentru că mie mi-au paralizat mâinile și nu m-am mai putut apăra”, a declarat Bogdan Iancu.