Curtea de Apel Chișinău a menținut încheierea instanței de fond prin care a fost respinsă cererea fostului deputat PSD Cristian Rizea, care a contestat expulzarea sa din Republica Moldova. Avocaţii lui Rizea compară situaţia clientului lor cu cea a profesorilor turci, explulzaţi în 2018 de guvernarea lui Vladimir Plahotniuc spun că se vor adresa la CEDO.
Deținut în penitenciarul Rahova, unde îşi ispăşeşte pedeapsa de 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru infracţiuni de corupţie, Rizea a solicitat anularea deciziei prin care a fost declarat persoană indezirabilă și extrădat autorităților române, la sfârșitul lunii aprilie.
Avocatul lui Cristian Rizea s-a adresat în instanță în data de 3 mai, cu o acțiune împotriva Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Migrație, în care a cerut anularea deciziei cu privire la declararea străinului persoană indezirabilă. În motivarea cererii, apărătorul a invocat faptul că, după ce i-a fost comunicată decizia, Rizea a fost îndepărtat, împotriva voinţei sale, peste frontiera statului Republicii Moldova, în România, unde a fost preluat de către autorităţile române şi plasat în detenţie la Penintenciarul Vaslui, iar la data de 29 aprilie 2023, acesta a fost transferat la Penintenciarul Rahova, unde se află până în prezent.
Apărătorul fostului deputat consideră că măsura preventivă nu este una proporţională scopului, nu are temei juridic şi nu ar exista nicio probă care ar confirma faptul că Rizea intenționa să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică. Totodată, acesta a declarat că Rizea a fost urmărit de către serviciile secrete ale statului, iar decizia a fost fabricată din raţiuni politice prin intermediul instituţiilor de drept care au fost utilizate cu scopul exclusiv de răzbunare, reglare de conturi.
În data de 8 iunie, Inspectoratul General pentru Migrație a depus referință prin care a solicitat respingerea recursului ca fiind neîntemeiat. Verificând legalitatea încheierii judecătoreşti contestate, în baza dosarului şi a motivelor invocate în recurs, Completul de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău, a respins cererea.
Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.
Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.
Rizea, învinuit în 3 dosare penale la Chişinău
Procuratura Anticorupţie a pornit pe numele lui Rizea un dosar penal pentru spălare de bani, aplicând sechestru automobilul şi casa de la Chişinău a lui Rizea. În gestiunea instanţelor moldoveneşti se află încă două dosare penale pe numele fostului deputat român, pentru fals în acte publice şi pentru ultragierea oamenilor legii.