Deficitul comercial creşte la 17 miliarde €

Deficitul comercial al României a crescut cu 12,5% în primele nouă luni ale acestui an faţă de perioada similară din 2008, ajungând la 16,9 miliarde euro, a anunţat, ieri, Institutul Naţional de Statistică.

„Deficitul va fi şi mai accentuat din 2009 pentru că, deşi importurile au avut o creştere mai puţin rapidă decât exporturile, diferenţa valorică dintre ele este deja destul de mare. Nu se mai poate continua aşa, pentru că deja avem un deficit de 14% din PIB şi asta ne va costa scump. Iar cei care vor plăti nu vor fi cei cu salariile mari, ci populaţia, majoritatea celor cu salariile mici“, ne-a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în primele nouă luni a fost de 65,12 miliarde lei (aproape 18 miliarde euro) la expedieri şi de 105,72 miliarde lei (29,04 miliarde euro) la introduceri, reprezentând 70% din total exporturi şi 68,4% din total importuri. Diferenţa dintre dinamica calculată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea calculată din valori exprimate în euro a fost determinată de deprecierea monedei naţionale în lunile ianuarie-septembrie 2008, cu valori ce se situează în intervalul de 8,0%-14,2%, faţă de lunile corespunzătoare din anul 2007.

Alte produse manufacturate au fost cele mai exportate în perioada menţionată mai sus, acestea ocupând un procent de 38,8% din totalul de peste 93 de miliarde lei. Pe locul doi la exporturi au fost maşinile şi echipamentele de transport cu o valoare de 32 miliarde lei. La polul opus se află produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul, cu valoare de doar 4 miliarde lei câştigate din exporturi.

La capitolul importuri, valoarea totală a acestora s-a ridicat la 154,6 miliarde lei, din care cel mai mare procent a fost ocupat de maşini şi alte echipamente de transport, 35,6%. Pe locul doi, cu peste 50 de miliarde lei au fost importurile de anumite produse manufacturate, acestea fiind urmate de combustibili minerali şi lubrifianţi, cu 13,6%.