Deficitul guvernamental al țării va ajunge la 3,7 la sută din PIB în acest an și va depăși ținta de 2,9 procente stabilită de executiv, se arată în ultima evaluare a agenţiei financiare Fitch.
Asta din cauza reducerilor de TVA şi accize, precum şi a creşterii salariilor din sectorul public, pensiilor şi altor măsuri.
Fitch mai atrage atenția că „există și un grad ridicat de incertitudine cu privire la perspectiva de deficit bugetar în 2017-2019, din cauza incompatibilităţii dintre viitoarele măsuri de expansiune fiscală din programul Guvernului şi ţintele de deficit bugetar de 2,9 procente în 2018 şi 2,5 la sută în 2019.”
În aceeaşi timp, agenţia americană şi-a îmbunătăţit perspectiva de creştere economică a României de la 4,8 la sută, la 5,1 procente, dar atenționează asupra riscului supraîncălzirii economiei și a creșterii salariilor din sectorul public peste ritul de creștere a productivităţii.
Fitch a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus”, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă.
„Ratingul de tip investment grade atribuit României este sprijinit de nivelul, încă moderat, al datoriei publice, sectorul bancar stabil şi indicatorii privind PIB-ul per capita şi guvernanţa care sunt în linie cu intervalul BBB. Cu toate acestea, ratingul se confruntă cu riscuri în scădere din cauza unei relaxări fiscale pro-ciclice şi a creşterii rapide a salariilor care depăşeşte creşterea productivităţii, ceea ce reprezintă un risc la adresa stabilităţii macroeconomice", susţine Fitch.