Cheltuielile cu asistenţa socială s-au cifrat la 51,6 miliarde lei, în primele trei trimestre din acest an, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Această cifră reprezintă mai mult de o treime din cheltuielile totale efectuate în această perioadă, în sumă de 143,7 miliarde lei. Execuţia bugetară la finele primelor nouă luni ale anului, publicată de MFP arată că, faţă de perioada ianuarie-septembrie 2009, cheltuielile la acest capitol au crescut cu 9,3% şi reprezintă 10,1% din produsul intern brut (PIB).
Deficit bugetar în ţinta FMI
Am încheiat primele nouă luni ale anului cu un deficit de 23,3 miliarde lei, sub limita ţintei de 28,2 miliarde lei, prevăzută în acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit datelor MFP. Astfel, deficitul bugetar pe primele nouă luni este echivalent cu 4,56% din PIB. Anul trecut, în luna septembrie, România avea un deficit mai mare, de 5,2% din PIB.
Veniturile cresc mai repede decât cheltuielile În perioada ianuarie-septembrie 2010, vistieria statului a înregistrat venituri de 120.38 miliarde lei, în creştere cu 3,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi cheltuielile au crescut, însă într-un ritm mai redus, cu 1,5%, până la 143,7 miliarde lei.
Cât s-a încasat din TVA în primele trei trimestre
Încasările din TVA au adus, în primele nouă luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2009, cu 7,3% mai mulţi bani la buget: 27,18 miliarde lei. Accizele au adus cu 7,9% mai mulţi bani, până la 12,5 miliarde lei. Din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii s-au încasat sume cu 48,6% mai mari, în primele nouă luni din 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut. Veniturile din taxe vamale au scăzut cu 16,1%. Încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 2,9%, în primele trei trimestre faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Impozitul pe salarii şi venit a adus cu 3,3% mai puţini bani la buget, conform datelor oficiale. Sumele provenite din alte impozite pe venit, profit şi câştiguri din capital s-au prăbuşit cu 39,3%. Mai puţini bani pentru investiţii, mai mulţi pentru bunuri şi servicii
Cheltuielile de capital s-au ridicat, în primele nouă luni ale acestui an, la 10,6 miliarde lei, în scădere cu 28,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe bunuri şi servicii s-a cheltuit însă o sumă mai mare decât anul trecut: 20,9 miliarde lei, cu 1,3% mai mult decât anul trecut. Reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor începând cu 1 iulie îşi face simţite efectele. Cheltuielile de personal s-au redus cu 6,4%, până la 33,5 miliarde lei, în primele nouă luni din 2010.
Împrumuturile statului ne costă scump
Pentru plata dobânzilor la împrumuturile contractate de guvern, statul a cheltuit cu o cincime mai mulţi bani decât anul trecut, adică 5,1 miliarde lei. Totodată, pentru proiectele finanţate din fonduri nerambursabile s-au cheltuit 4,4 miliarde lei, de două ori şi jumătate mai mult decât în perioada ianuarie-septembrie 2009.